Úvod Novinky Zaujímavosti 10-jadrový čipset Helio X20 ukázal dychberúci výkon, tu je výsledok z benchmarku

10-jadrový čipset Helio X20 ukázal dychberúci výkon, tu je výsledok z benchmarku

2

Prvý 10-jadrový Helio X20 predviedol, čo od neho môžeme začiatkom budúceho roka asi tak očakávať. Ako sme si aj mysleli, nový výsledok z aplikácie GeekBench nás teraz iba uistil, že viacjadrový výkon nemá momentálne žiadneho konkurenta. Ani Snapdragon 820, ani Kirin 950 a ani A9.

V benchmark aplikácii sa mu totiž podarilo pri viacjadrovom teste dosiahnuť cez 7,000 bodov, čo je výrazne viac, než očakávaná konkurencia. V jednojadrovom teste získal iba 2,094, takže ho porazil aj súčasný čipset od Apple – A9. Vyšší počet bodov mal aj Snapdragon 820. Nový čipset od Huawei ale s prehľadom prekonal.

Výrobca MediaTek rozdelil CPU Helio X20 do troch samostatných jednotiek (takzvaných klastrov), dvakrát po 3 jadrá a jedenkrát po 4 jadrá. To, ktorá z nich bude práve aktívna, záleží už iba od toho, čo s príslušným smartfónom vykonáva jeho používateľ. Ak momentálne nevyžaduje aktiváciu najvýkonnejšej jednotky, aktivuje sa stredná alebo tá najslabšia, aby tak bolo zabezpečené šetrenie energie.

Netreba však zabúdať, že ide o test nedokončenej verzie čipsetu v referenčnom mobilnom zariadení, takže realita môže byť ešte lepšia. Rozhodne si budeme musieť pár týždňov počkať, kým neprejde niektorý z očakávaných smartfónov s Helio X20 poriadnou recenziou.

Výsledok z GeekBench

MT6797-helio-x20-geekbench