Mark Zuckerberg, ktorý stojí za najväčšou sociálnou sieťou Facebook, so svojou ženou Priscillou Chan učinil prekvapivé vyhlásenie. Udialo sa tak na sociálnej sieti Facebook, kde sa tento pár sa rozhodol odkryť ich plán výraznej podpory charity.

Nejde pri tom o žiadnu finančnú injekciu, príspevok alebo almužnu. Mark Zuckerberg postupne daruje na charitu neuveriteľných 99 % akcií spoločnosti Facebook, ktoré majú približnú hodnotu 45 miliárd dolárov. Mark chce takýmto spôsobom podporiť presadzovanie rovnosti, potenciál ľudstva a jeho pokrok. Ide tak o vôbec jeden z najväčších charitatívnych záväzkov vôbec.

Detaily darcovstva sú zatiaľ nejasné, Mark si už ale so ženou zaregistrovali stránku na Facebooku, ktorá patrí organizácii Chan Zuckerberg InitiativeMark Zuckerberg už v minulosti aktívne podporoval charitatívne organizácie, o čom napríklad svedčí dar 25 miliónov dolárov na boj proti šíreniu eboly alebo 100 miliónov dolárov na verejné školstvo.

V posledom prípade ale časť prostriedkov pohltila „byrokratická neefektivita“. Možno aj preto bude tok peňazí riadiť Mark sám, respektíve skupina ľudí, ktorú na to určí. Súčasťou príspevku bude aj podpora iniciatívy Internet.org.

Tá má za cieľ zaviesť bezplatný internet do chudobných častí sveta a rozvojových krajín. Podľa dostupných dát, na každých 10 nových pripojených ľudí na internet z týchto oblastí pripadá jedno nové pracovné miesto. Zároveň sa jeden ďalší človek dostane z chudoby. Medzi ďalšie priority patrí vzdelávanie a výučba či kvalitná zdravotná starostlivosť pre deti.

Markovi Zuckerbergovi a Priscille Chan sa len včera narodila dcéra, ktorá ich k takémuto konaniu inšpirovala.