Úvod Výrobcovia Huawei Huawei plánuje vyrábať vlastné grafické procesory aj pamäte RAM

Huawei plánuje vyrábať vlastné grafické procesory aj pamäte RAM

0
© Kārlis Dambrāns/flickr.com

Keďže je dnes vo svete trendom, že si každý veľký výrobca vyvíja vlastné súčiastky do svojich mobilných zariadení, pozadu nezaostáva ani čínsky gigant Huawei. Ako tvrdia ešte čerstvé úniky, po výrobe vlastných čipsetov Kirin príde už čoskoro rad aj na grafické procesory či operačné pamäte.

Výrobcovia si takouto stratégiou oproti produktom od iných značiek zabezpečujú konkurenčnú výhodu. Tým, že v útrobách použijú niečo, čo v iných smartfónoch alebo tabletoch nenájdeme, zvyšuje šancu kúpy zo strany potenciálneho zákazníka. Podobné kroky realizuje napríklad aj Samsung alebo Apple, ktorý by mal tiež pracovať na vlastných grafických procesoroch.

Nedávno sa dokonca špekulovalo, že Huawei má vo vývoji viacero ďalších prekvapení, a to vrátane operačného systému KirinOS, prostredníctvom ktorého by chcel zredukovať závislosť na systéme Android od Google. Je však nevyhnutné, aby pri jeho predstavení bolo k dispozícii dostatočné množstvo kvalitných aplikácií, pretože môže v opačnom prípade skončiť ako viacero ďalších neúspešných softvérových projektov.

Odlúčenie od Androidu taktiež nemusí nastať tak skoro, keďže je s ním späté drvivé množstvo súčasných používateľov zariadení od Huawei.

Zabezpečovanie výroby niektorej zo súčiastok komplexnejších produktov z vlastného portfólia možno nazvať ako vertikálna integrácia. V skratke ide o zastrešovanie viacerých etáp výrobného procesu pod jednu spoločnosť. Získa sa tým lepší prehľad nad jednotlivými činnosťami, ale hlavne aj viac právomocí.

Kedy by sme mohli KirinOS, GPU alebo RAM-ku od Huawei vidieť v praxi, je stále otázne. Úniky doteraz nespomínali žiadny dátum predstavenia a ani predpokladané uvedenie na spotrebiteľský trh.