Úvod Konkurencia Apple Prišiel na psa mráz! Apple vraj novými aktualizáciami úmyselne spomaľuje staršie zariadenia

Prišiel na psa mráz! Apple vraj novými aktualizáciami úmyselne spomaľuje staršie zariadenia

25

Keď Apple predstavil iOS 9, tvrdil, že jeho najnovšia verzia operačného systému bude kompatibilná s celkom slušným počtom starších zariadení. Spoločnosť to nakoniec dodržala a aktualizáciu rozposlala na všetky iPhony, iPady a iPody s čipom Apple A5 a vyšším. To v praxi znamená, že ju získali zariadenia z roku 2011 a novšie. Staršie iZariadenia mali získať „základnejšiu“ verziu bez všetkých čačkaníc, vďaka čomu mali ostať rýchle.

Po aktualizácii na iOS 9 sa však začali sťažovať stovky ľudí. Ich sťažnosť? Novinka im spomalila ich drahocenné zariadenia. Trpieť pritom mal aj iPhone 6s Plus, najnovší a najvýkonnejší smartfón od Apple. Ten však firma opravila následnou aktualizáciou na 9.1 a 9.2. Mnohí majitelia staršieho iPhone 4s však podobnú aktualizáciu nedostali. Ich smartfón je vraj pomalší, než kedykoľvek predtým.

Pokles vo výkone smartfónu poriadne nahneval Chaima Lermana a viac než stovku ďalších ľudí, ktorí sa rozhodli Apple zažalovať za úmyselné spomaľovanie smartfónov. Stalo sa tak na okresnom súde v New Yorku. V žalobe sa píše, že po novej aktualizácii sú telefóny pomalšie a už nefungujú tak, ako predtým. Ich majitelia pritom cítia určitý nátlak zo strany Apple, ktorý ich „núti minúť stovky dolárov na nový telefón.“

Sťažnosť žaloby ďalej obsahuje mnohé výroky marketingového oddelenia Apple, ako napríklad ten, v ktorom spočnosť tvrdí, že všetky iOS 9 zariadenia budú rýchlejšie a ich používateľské prostredie bude jemnejšie. Podľa nespokojných používateľov sú tieto tvrdenia zavádzajúce, vzhľadom na to, že v praxi je pravda úplne iná. Okrem toho tvrdia, že Apple musel vedieť o problémoch, ktoré čakajú majiteľov iPhone 4s, no rozhodol sa neinformovať ich. Nakoniec tu je samozrejme problém s tým, že používatelia nemôžu vrátiť svoj iPhone na staršiu verziu operačného systému.

Žaloba od Apple žiada 5 miliónov dolárov a nariadenie súdu aby Apple stiahol klamlivé tvrdenia. Apple na žalobu zatiaľ nereagoval. Súdnemu pojednaniu nebol stanovený presný dátum.