Úvod Zaujímavosti ANKETA Je podľa vás Quad HD alebo Ultra HD vo smartfónoch zbytočné?

ANKETA Je podľa vás Quad HD alebo Ultra HD vo smartfónoch zbytočné?

23

Rozlíšenie zobrazovacích panelov pre mobilné telefóny patrí medzi témy, ktoré pútajú naozaj veľkú pozornosť potenciálnych diskutujúcich. Na jednej strane stoja zástancovia klasiky v podaní Full HD, na tej druhej zase milovníci takzvaného pokroku, takže preferujú skôr Quad HD, ak nie Ultra HD.

Z odborného hľadiska sú však posledné dve varianty zatiaľ brané skôr ako zbytočnosť, než niečo, čo by mohlo výrazne zlepšiť naše súčasné používateľské skúsenosti. QHD (2K) je preto považované za luxus a UHD (4K) zase ako jeden zo základných pilierov nástupu virtuálnej reality, čo z neho momentálne robí viac-menej nepotrebnú výhodu. Xperia Z5 umožňuje napríklad iba prezerať 4K obsah (filmy, obrázky atď.), v používateľskom prostredí systému či iných aplikácií, ako je predinštalovaná galéria a mediálny prehrávač automaticky zmenšuje rozlíšenie na FHD. Takto umelo zredukované rozlíšenie displeja navyše žerie viac energie ako tradičné FHD alternatívy. To znamená ďalšie veľké mínus.

Osobne si myslíme, že aby sa z Quad a Ultra HD stal priemyselný štandard, bude potrebný ešte ďalší vývoj nielen v oblasti energetickej efektivity. Faktom ale je, že už počas budúceho roka uvidíme oveľa väčšie množstvo mobilných zariadení s QHD panelmi, ako za rok 2015. Pripísať to môžeme hlavne technologickému pokroku, ktorý popredné korporácie ako LG a ďalší TOP hráči v posledných mesiacoch dosiahli.

[yop_poll id=“63″]