Úvod Elektromobilita Tesla TOP 5 zaujímavostí o výrobnej fabrike Tesla Gigafactory

TOP 5 zaujímavostí o výrobnej fabrike Tesla Gigafactory

19
Tesla Gigafactory v americkom štáte Nevada

Jeden z najmodernejších výrobcov osobných automobilov plánuje už čoskoro rozbehnúť ďalšiu strategickú infraštruktúru – fabriku na výrobu batérií do elektromobilov. Tým sa zároveň spustí nová etapa dostupných vozidiel Tesla Model 3, ktoré budú určené pre štáty so slabšou ekonomikou.

Práve to brzdí uvedenie tohto očakávaného kúsku na spotrebiteľský trh. Stáť by mal pritom okolo 35,000 amerických dolárov, čiže výrazne menej, ako v súčasnosti najlacnejší model z portfólia.

Otvorenie brán Gigafactory nám preto otvorí bránu aj do moderného sveta a kto neverí, nech si prečíta pár týchto zaujímavých faktov, ktoré sa s progresívnou novinkou na ploche s rozlohou cez 1,800 akrov spájajú.

1. Energiu si vyrobí sama

Gigafactory začne svoju prevádzku už v roku 2017 v americkej Nevade. Výber miesta nie je však ani zďaleka náhodný, teplé miesto má zabezpečovať ideálne podmienky pre slnečnú elektráreň, ktorá bude fabrike dodávať potrebnú elektrickú energiu.

2. Využije obnoviteľné zdroje energie

Ako zdroj energie pritom teda využije niečo, čo sa nemôže nikdy spotrebovať, podobne ako ropa alebo plyn, no nezanechá odpad a ani nepridá ku globálnemu otepľovaniu. Greenpeace a podobní aktivisti budú s týmto krokom pokrokovej Tesly veľmi, ale veľmi spokojní.

3. Odolá zemetraseniam

Ako sme sa dozvedeli z renomovaných médií, automobilka vynaložila na špeciálnu časť stavby ozrutnej budovy až 16 miliónov dolárov. Práve tá má zabezpečiť, že ak náhodou nastane pohyb pôdy, fabrika odolá aj takej úrovni, akú by iné budovy nezvládli. Poisťovne budú iste nesmierne spokojné.

A002_C001_0101EX

4. Všetko sa bude recyklovať

Áno, úplne všetko, to znamená, že aj staré batérie z elektromobilov. Zabezpečovať to má špeciálny recyklačný systém, za ktorý taktiež zrejme zaplatia šialenú sumu. Obavy z ekologickej katastrofy sa preto viac ako určite nenaplnia.

5. Stojí miliardy dolárov

Ak by sme vychádzali z pravidla, čo veľa stojí, je aj kvalitné, Tesla Gigafactory by bola ukážkovým príkladom. Do fabriky investujú tri spoločnosti – Panasonic, Toyota a aj Tesla Motors. Prvé dve spoločnou sumou 5 miliárd dolárov, pričom samotná Tesla pustí 2 miliardy dolárov.

Budova bude preto bez akýchkoľvek pochýb vybavená tými najmodernejšími technológiami a robotikou, aké kedy svet videl.

Aj vďaka spusteniu prevádzky Gigafactory plánuje Tesla od roku 2020, kedy bude konečne mať k dispozícii plnú kapacitu, vyrábať cez 500,000 elektromobilov ročne. Oproti súčasným 50,000/rok ide preto o poriadne ambiciózny plán.