V rebríčku mobilných operačných systémov sa dlhodobo neudialo nič prevratné, to však v 3. štvrťroku 2015 zmenil operačný systém Tizen, za ktorým stojí kórejský gigant Samsung.

OS Tizen poznáme hlavne z inteligentných hodiniek Samsungu, (Gear S, Gear S2) ale aj zo smartfónov, ktoré patria do skupiny tých lacnejších a objavujú sa hlavne na rozvojových trhoch.

Rozsiahly report analytikov zo strategyanalytics.com prezradil, že práve operačný systém Tizen v 3. štvrťroku 2015 predbehol platformu BlackBerry a obsadil tak celkové 4. miesto v trhovej penetrácii mobilných operačných systémov.

Správa okrem iného hovorí, že dodávky smartfónov medziročne vzrástli o 10 %, mierny nárast zaznamenal operačný systém Android (1.miesto) a svoju pozíciu výraznejšie vylepšil aj Apple s iOS (2. miesto). Môže za to hlavne nový iPhone, ale aj rozšírenie distribučných kanálov. Mobilné operačné systémy spoločností Microsoft (3.miesto), BlackBerry a Firefox naopak klesali.

Samsung tvrdí, že ich OS Tizen dokonca obsadil druhú priečku v Indii, v ktorej sa predávajú hlavne lacné Samsung smartfóny s týmto operačným systémom.

OS Tizen v poslednej dobe prebieha intenzívnym vývojom, čoho výsledkom je množstvo inovácii a do karát Samsung nahráva aj vývojárom. Tí si môžu nechať 100 % zisku z každej predanej aplikácie, ktorú pre tento mobilný operačný systém vytvoria.

Obchod s aplikáciami pre OS Tizen
Obchod s aplikáciami pre OS Tizen

Pre Tizen vytvorili oficiálne aplikácie aj také mená ako  Facebook, VLC či MixRadio, postupne budú určite pribúdať ďalšie.

Lacný Samsung Z3, ktorý je vybavený práve operačným systémom Tizen ešte v tomto roku dorazí do 11-tich krajín Európy, čo popularitu tohto operačného systému ešte zvýši.