Úvod HTC HTC One A9 Testujeme HTC One A9, mid-range za 500 EUR. Pýtajte sa

Testujeme HTC One A9, mid-range za 500 EUR. Pýtajte sa

Začíname testovať kontroverzný Android smartfón HTC One A9. Ak máte otázky, teraz je ten správny čas.

7
HTC One A9 a jeho Dot View púzdro

Dnes nám do redakcie dorazil jeden veľmi zaujímavý kúsok z lepšej strednej triedy, ktorý po jeho predstavení vyvolal v odborných kruhoch búrlivú diskusiu. Nový HTC One A9 sa totiž až príliš podobá na iPhone 6 (aj 6s samozrejme), pričom so sebou na spotrebiteľský trh prináša Android 6.0 Marshmallow, a to ako vôbec prvé mobilné zariadenie mimo modelového radu Nexus.

Dojem bol po rozbalení presne taký, aký som aj očakával. Smartfón sa vďaka oblým krivkám a príjemnému hliníkovému povrchu drží naozaj ukážkovo. Elegantná unibody konštrukcia prešla skutočne precíznym strojárskym spracovaním, takže nadobudnete pocit, že držíte v rukách prémiový high-end model.

V jeho útrobách tiká ešte čerstvý mid-range čipset Snapdragon 617, ktorému asistuje iba 2 GB operačnej pamäte RAM. Nadstavba SENSE vo verzii 7 ale vyzerá optimalizovaná, takže by takýto hardvér mal pre plynulý chod systému bohato stačiť. Viac sa však dozvieme po viacerých dňoch používania.

htc-one-a9

Okrem špičkovej ergonómie musím rovnako pochváliť aj pekne grafické spracovanie používateľského prostredia či inteligentnú plochu, ktorá dokáže podľa vašej lokality alebo pripojenej Wi-Fi obmieňať ikonky. Takže ak opustíte prácu a prídete domov, po rozsvietení displeja budete mať k dispozícii to, čo na danom mieste najviac potrebujete. Tieto potreby si samozrejme nastavujete sami.

Po prvom spustení mi smartfón ukazoval, že je dostupných zo 16 GB internej pamäte menej ako 9 GB. Sám systém pritom zaberal takmer 6 GB.

AMOLED displej

Prednú stranu, okrem výrazného 360-stupňového senzoru na odtlačky prstov, zdobí 5-palcový panel s rozlíšením Full HD a technológiou AMOLED. A ako už určite mnohí tušíte, má pomerne sýte farby a vysoký kontrastný pomer. Zobrazované detaily objektov sú navyše vďaka vysokej hustote pixelov (441 ppi) naozaj ostré.

htc-one-a9-predna-strana

Niekoho ale možno zarazí prítomnosť iba 2150 mAh batérie, čo je oproti konkurenčným smartfónom ako Xiaomi Mi 4c (3080 mAh) naozaj biedne. Som teda veľmi zvedavý na výdrž po jednom nabití.

13 MPx fotoaparát

Súčasťou hardvérovej výbavy sú dva fotoaparáty s rozlíšením 13 a 4 MPx, pričom selfie disponuje UltraPixel technológiou, ktorá by sa mala postarať o lepšiu svetelnosť záberov. Mnohé zahraničné recenzie hlavný foťák chvália a po pár záberoch musím taktiež uznať, že sa HTC tentokrát podaril.

Nastavenia základnej FOTO aplikácie ponúkajú niekoľko šikovných režimov, kde samozrejme nechýba ani manuálny, spomalený pohyb alebo zrýchlené ´hyper-lapse´ video.

Trošku ma ale prekvapila absencia USB Type-C portu. Na druhú stranu však milovníkov microSD kariet bezpochyby poteší prítomnosť slotu na jej vloženie do hliníkovej konštrukcie. Do pozornosti musím taktiež dať 2.5D ochranné sklo Gorilla Glass 4. generácie, ktoré dáva novinke jemný nádych luxusu.

Pokiaľ máte špecifické otázky ohľadne HTC One A9, pýtajte sa v komentároch. Celá recenzia by mala byť online zhruba do jedného týždňa.