Aj takto vyzerajú predajné miesta Vertu umiestnené zväčša vo svetových metropolách

Vertu, výrobcu luxusných mobilných telefónov, pozná snáď každý. Spoločnosť doteraz patrila švédskej investičnej skupine EQT so sídlom v britskom meste Hampshire, tá sa ju však rozhodla predať, a to čínskym investorom.

Spoločnosť Vertu bola pôvodne založená legendárnym výrobcom Nokia v roku 1998 a do rúk švédskym podnikateľom z EQT sa dostala po predaji za sumu 200 miliónov eur, len v roku 2012.

Cieľom bolo opäť oživiť podnikanie s luxusnými smartfónmi Vertu, ktoré v tej dobe výraznejšie upadalo. Či sa cieľ podarilo naplniť je otázne, každopádne ďalší pokus majú noví majitelia.

Spoločnosť Vertu prešla pod správu investičného fondu Godin Holdings, ktorý bol založený v čínskom meste Hongkong. Súčasťou dohody o odpredaji spoločnosti (za zatiaľ nezverejnenú sumu) bolo aj odstúpenie aktuálneho výkonného riaditeľa Massimiliana Pogliana.

Ten sa na margo situácie vyjadril, že je čas odovzdať štafetu vedenia novému tímu.

Výrobca Vertu začal svoj prvý mobilný telefón predávať v roku 2002, vtedy ešte s aktuálnym operačným systémom Symbian OS. Až po prevzatí skupinou EQT v roku 2012 začali tvorcovia používať ako platformu operačný systém Android.

Pôvodnou myšlienkou bolo vyrábať mobilné telefóny pre bohatých zákazníkov, ktorí si boli ochotní priplatiť za prvotriedne a luxusné materiály, okázalý dizajn a v neposlednom rade, za image značky.

Vertu Signature Touch - luxusné materiály, ručná výroba, operačný systém Android a cena približne 6 500 €
Vertu Signature Touch – luxusné materiály, ručná výroba, operačný systém Android a cena približne 6 500 €

Zariadenia boli ale vo väčšine prípadov vybavené podpriemernou špecifikáciou, čo sa odzrkadlilo na nenaplnených predajných cieľoch. Spoločnosť Vertu za svoje pôsobenie na trhu predala približne 450 000 kusov mobilných telefónov s priemernou hodnotou 5000 libier.

Uvidíme, či sa biznis s touto luxusnou elektronikou podarí nakopnúť čínskym obchodníkom.