Vlnu solidarity v kontexte s ešte stále čerstvými tragickými udalosťami vo Francúzsku dopĺňajú aj technologické spoločnosti. Skype, Google, ale aj naši operátori umožnili bezplatnú komunikáciu do Francúzska.

Pokiaľ teda máte v tejto krajine rodinu, známych alebo kolegov, spojiť sa s nimi je teraz oveľa jednoduchšie a hlavne bezplatné. Nemusíte teda kontrolovať dĺžku hovorov alebo ich počet, ale odkomunikovať môžete všetko, čo je potrebné alebo čo máte na srdci.

Google Hangouts

Hangouts je referenčná komunikačná platforma spoločnosti Google a okrem obvyklej textovej komunikácie, videohovorov či odosielania súborov, umožňuje uskutočňovať aj hlasové hovory. V rámci aplikácie Hangouts sú hovory zadarmo. Zadarmo sú ale aj medzinárodné hovory do Francúzska, ktoré smerujú aj na čísla mimo aplikácie Hangouts.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.hangoutsdialer“]

Skype

Podobne ako Google, bezplatné hovory poskytuje aj jedna z najväčších komunikačných služieb, Skype. Každý, kto má Skype účet môže v najbližších dňoch telefonovať na pevné linky a mobilné telefóny vo Francúzsku bezplatne. Ponuka samozrejme nezahŕňa prémiové služby a do kedy je presne platná, je zatiaľ neznáme.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skype.raider“]

Operátori

Mobilný operátor Orange sa rozhodol zrušiť spoplatnenie medzinárodných volaní zo Slovenska do Francúzska a roamingových volaní vo Francúzsku, s platnosťou od polnoci z piatka 13. na sobotu 14. novembra až do odvolania. O spôsobe účtovania, resp. vrátenia poplatkov, bude operátor svojich zákazníkov informovať dodatočne.

Slovak Telekom nespoplatní v dňoch od 13.11. do 30.11. 2015 všetky volania a SMS medzi Francúzskom a Slovenskom (odchádzajúce hovory a SMS zo Slovenska do Francúzska, prichádzajúce hovory ich zákazníkov vo Francúzsku zo Slovenska, odchádzajúce hovory aj SMS z Francúzska na Slovensko). Všetkým zákazníkom Telekomu budú hovory a sms vykreditované.

Sociálna sieť Facebook zároveň spustila tzv. „kontrolu bezpečia“. Jednoducho, pokiaľ sa nachádzate v postihnutých oblastiach Francúzska, môžete prostredníctvom tejto služby nahlásiť, že ste v poriadku. Vaši priatelia a rodina sa tak dozvedia o vašom bezpečí formou upozornenia. Kontrolu bezpečia nájdete na →tejto adrese

bezpecie

Google, Skype či operátori Orange a Telekom informovali o týchto možnostiach na svojich profiloch na sociálnych sieťach.