Úvod Elektromobilita Šéf Tesly: Vlastniť auto bude v budúcnosti niečo ako vlastniť koňa

Šéf Tesly: Vlastniť auto bude v budúcnosti niečo ako vlastniť koňa

Samojazdiace auto je vraj naša budúcnosť. My mu len povieme, kam chceme ísť, a ono nás tam samé odvezie.

2
Interiér Tesla Model S

Rozvoj umelej inteligencie nás ako civilizáciu posúva v evolúcii svetelnou rýchlosťou dopredu. V priebehu následujúcich rokov nahradia stroje väčšinu monotónnych pracovných miest vo výrobných fabrikách. A nielen to. S ďalším vývojom nám budú raz slúžiť aj ako osobní šoféri v našich automobiloch.

Plne autonómne vozidlá by tak mali počas nadchádzajúcich 15 až 20-tich rokov nabrať na popularite, ktorá z nich spraví akúsi samozrejmosť. Teda niečo, čo bude drvivá väčšina spotrebiteľov brať ako bežnú súčasť ich dennodenného života, prezradil Elon Musk, CEO spoločnosti Tesla.

„Každé auto bez plnej autonómie nadobudne negatívnu hodnotu. Bude to ako vlastnenie koňa. Budete ho vlastniť iba kvôli sentimentálnym dôvodom.“

Niečo podobné už dnes ponúkajú elektromobily Tesla. Ide však stále iba o neplnohodnotného autopilota, ktorý dokáže riadiť iba niektoré cestné úseky. Užitočnú funkcionalitu automobilka priniesla ešte len nedávno prostredníctvom softvérovej aktualizácie, kde sa samozrejme vyžadoval hardvérový základ v podobe integrovaných skenerov, 3D kamier a iných bezpečnostných prvkov, vďaka ktorým dokáže vozidlo analyzovať okolité objekty, značky či pruhy a na základe toho vyhodnocovať pravdepodobnosť vzniku dopravnej kolízie. Takéto podklady zároveň slúžia aj pri rozhodovaní, akú akciu s volanom alebo pedálmi virtuálny šofér – počítač – zrealizuje.