Úvod Zaujímavosti Chceli vedieť, čo sa stane so strateným telefón. Stratili ich hneď 20,...

Chceli vedieť, čo sa stane so strateným telefón. Stratili ich hneď 20, takto dopadli!

8

Spoločnosť Avast sa rozhodla pre experiment, ktorý spočíval v rozmiestnení dvadsiatich inteligentných telefónov v mestách New York a San Francisco a následnom sledovaní ich osudov.

V každom z týchto miest bolo náhodne rozmiestnených desať smartfónov, ktoré v sebe mali dopredu nainštalované tri rôzne bezpečnostné aplikácie – Avast Anti-Theft, Lookout Mobile Security a Clean Master. Na každé zariadenie boli taktiež zaslané správy s kontaktnými údajmi, na ktoré bolo možné nájdené telefóny vrátiť. Výsledky experimentu sú naozaj zaujímavé.

„Stratené“ telefóny boli päť mesiacov sledované analytikmi Avastu, pričom boli zistené naozaj zaujímavé osudy niektorých zo smartfónov.

  • Na väčšine zariadení bola použitá funkcia obnovenia továrenských nastavení (tzv. factory reset), Jedine aplikácia Avast Anti-Theft obnovu nastavení prežila.
  • Jeden kúsok cestoval až za oceán, konkrétne do Bombaja, hlavného mesta indického štátu Mahárašatra
  • Ďalší telefón zas dovolenkuje v Dominikánskej republike
  • Jeden smartfón skončil v záložni
  • Jeden telefón robí spoločnosť taxikárovi zo San Francisca

Bombaj_mapa

Aj poctiví ľudia sa medzi nami nájdu

Aj keď sa väčšina zariadení už nikdy nevráti, lebo sa túla po svete, našli sa samozrejme aj tí poctiví, ktorí stratené zariadenia vrátili Avastu. Jednou z nich je aj Quiana W. Z New Yorku, ktorá sa k situácii vyjadrila: „Viem, aké to je stratiť niečo cenné, či už sa jedná o telefón alebo peňaženku. Nechcela som, aby ten pocit zažíval aj niekto ďalší“.

Avast Anti-Theft je aplikácia, ktorá užívateľom umožňuje získať naspäť stratené, alebo ukradnuté telefóny. Aplikácia je bezplatná a vypátraniu zariadenia využíva GPS, WiFi a mobilné siete. Taktiež je možné telefón vzdialene uzamknúť a zabrániť tak prístupu do zariadenia. Zároveň je možné zhotoviť tzv. „thelfie“, čiže fotku osoby, ktorá so strateným telefónom narába.

Ako experiment prebiehal si môžete pozrieť vo videu (v angličtine):