Mnoho smartfónov z dielne Samsungu je vybavených softvérovou ochranou proti obnove výrobných nastavení, tzv. funkcia factory reset. Tá slúži na uvedenie smartfónu do pôvodného softvérového stavu tak, ako keby ste ho práve zapli prvýkrát.

Ochrana proti tejto funkcionalite slúži hlavne proti krádežiam a stratám Samsung smartfónov. Jednoducho, pokiaľ niekto smartfón nájde alebo ukradne, vykoná obnovu výrobných nastavení a vy nedokážete smartfón ďalej vystopovať.

Na to slúži napríklad funkcia Device Manager a obnovou výrobných nastavení prídete aj o svoje dáta v podobne fotografií, dokumentov a podobne. Samsung sa takémuto konaniu pri krádeži alebo strate snažil zabrániť, vyzerá to ale, že márne.

Nasledujúce video vám ukáže, ako za približne 10 minút obísť funkciu FRP (Factory Reset Protection).

Vo videu uvidíme snahu obnoviť výrobné nastavenia z tzv. recovery módu, to je vďaka ochrane od Samsungu však neúspešné. Aj po obnove nastavení a reštarte si zariadenie, v tomto prípade Galaxy Note 5, pýta pôvodné Google konto majiteľa.

V tomto momente sa nachádza chyba v systéme, ktorá umožní pripojiť OTG USB kľúč a pracovať so súbormi uloženými na ňom. Z neho už autor nainštaluje jednoduchú aplikáciu prostredníctvom .apk súboru, ktorá sprístupní obnovu výrobných nastavení v plnom rozsahu priamo z menu.

Po reštarte následne môžete používať Samsung zariadenie ako keby bolo vaše, bez stôp a ochrane po pôvodnom majiteľovi. Upozorňujeme, že nasledujúce video neslúži ako návod, ale ako prevencia a výstraha pre majiteľov Samsung zariadení.

Jedná sa o relatívne slušnú bezpečnostnú dieru a budeme zvedaví, ako na ňu Samsung zareaguje.