Do redakcie nám dorazil na prvý pohľad rozhodne zaujímavý tablet z dieľne spoločnosti ASUS, ktorá má na konte niekoľko podobných produktov, ale samozrejme aj notebooky či ultrabooky. ASUS ZenPad 10 spoločnosť predstavila tento rok pred letom na podujatí Computext 2015 a má zastupovať dostupnejšiu strednú triedu.

Tablet vo všeobecnosti slúži používateľom zväčša ako sekundárne zariadenie popri smartfóne, kde väčšinou skvele poslúži večer pri príchode domov na hltanie multimediálneho obsahu, sledovanie sociálnych sietí či webových stránok. Tablet je skvelým asistentom aj na cestách, v moderných firemných kultúrach pri prezentáciach, meetingoch a podobne. Pre profesionálnejšiu prácu spoločnosti ale zväčša siahnu po high-end modeloch. Podobne sme tablet používali aj my.

ASUS ZenPad 10 k nám navyše dorazil aj s pripojiteľnou klávesnicou, čím by sa mohol stať viac ako len zariadením pre zábavu. Hybridné zariadenia sú v kurze a skombinovať zábavu s občasnou prácou môže byť skvelé.

Detaily
– Rozmery: 251,60 x 172,00 x 7,90 mm
– Váha: 510 gramov
– Materiál: plast
– Farba: Dostupná aj biela a čierna

Dizajn na prvý pohľad pôsobí prémiovejšie, ako udáva cenovka. Môže za to hlavne hnedé farebné prevedie, ktoré so všetkými zažmúrenými očami pripomína pánske kožené tašky, do ktorej sa mimochodom skvele zmestí.
K prémiovému vzhľadu napomáha aj chrómové lemovanie okolo predného panelu. Na zadnej strane zaujme vyčlenená spodná časť, na ktorej nájdeme hrdý názov výrobku a sloty pre SIM kartu a micro SD kartu. Logo ASUS nájdeme aj v strede textúrovanej zadnej strany a aj v ľavom hornom rohu na prednej strane. Asus chce byť jednoducho videný. Inak je tablet kompletne zhotovený z kvalitného pevného plastu, čo mu v danej cenovej kategórii nemôžeme vyčítať.

Zobraziť ASUS ZenPad 10 v obchode.

ZenPad10_1 ZenPad10_2

Skvelý dojem z dobre spracovanej konštrukcie rýchlo pominul. Počas dňa problém s používaním nebol, no pri večernom čítaní e-knihy v kľude a tichu sa pri manipulácii s tabletom ozývalo vŕzganie, a to dosť markantné. S mierne vyššou váhou tabletu aj s pripojeným dockom sme rátali. Cítili sme, že ho máme v ruke alebo v taške, no nadmerné gramy neobťažovali.

Čo sa týka tlačidiel, tie majú dobrú odozvu a nájdeme ich na hranách ľavého horného rohu. Ide o napájanie a hlasitosť, systém sa ovláda virtuálnymi tlačidlami priamo na displeji. Pod displejom teda nenájdeme žiadne zbytočné tlačidlá navyše, ako napríklad v prípade Samsungu. Micro USB konektor a 3,5 mm jack spolu susedia v spodnej časti ľavej hrany.

Pekný dizajn, mierna vôľa konštrukcie

Displej
– Technológia: IPS
– Uhlopriečka: 10,1 palca
– Rozlíšenie: 1280 x 800 pixelov
– Počet pixelov na palec: 149 ppi

Prvok, s ktorým prídete po rozbalení zariadenia a jeho zapnutí do kontaktu ako prvým, je pochopiteľne displej. 10,1 palcová obrazovka je vyrobená IPS technológiou s rozlíšením 1280 x 800 pixelov, čo udáva hodnotu pixelov na palec na úrovni 149 ppi. Málo. Raster je badateľný voľným okom a pri dnešnom Full HD štandarde sa jednoducho nad rozlíšením pozastavíte. Práve displej je to, čo nám sprostredkováva obsah a je na mieste si zaň priplatiť, hlavne v prípade tabletu s veľkou uhlopriečkou.
Pokiaľ radi čítate e-knihy a rozsiahlejšie texty, rozlíšenie až taký problém nie je. Chválime softvérovú funkciu, ktorá potlačí zobrazované modré svetlo displeja a dlhé večerné čítanie dokážete absolvovať bez popraskaných žiliek v oku a hodinovej insomnie. Okrem toho si môžete prispôsobiť ďalšie aspekty displeja, akými sú vyváženie farieb, ich žiarivosť, teplota, odtieň alebo sýtosť.

Systém
– Android 5.0.1 Lollipop
– Zen UI
– softvérové vychytávky: MyASUS, MiniMovie, PhotoCollage, WebStorage, ZenLink, Mirror, SuperNote, Splendid, Backup, automatické spúštanie, šetrenie batérie, detský režim

Po prvotnom akceptovaní parametrov displeja vás čaká operačný systém Android s užívateľským prostredím výrobcu. Systém na dané parametre a výkon (v recenzii nižšie) bežal relatívne svižne.
Na multitasking si ale nejakú tú sekundičku musíte počkať. Pri prvotnom nastavení účtov, aplikácií a podobne, nám pár aplikácií prestalo fungovať. Instagram zázrakom začal fungovať až na druhý deň.

Užívateľské prostredie je dizajnovo funkčné, pôsobí čisto a nenájdeme tu žiadne vzhľadové experimenty. Priamo z notifikačnej lišty môžete prepnúť tablet do režimu Hosťa, a tak ho požičať niekomu blízkemu. Takisto môžete jedným dotykom vyčistiť pamäť RAM alebo aktivovať vyššie spomínaný filter modrého svetla.

23. To je presný počet predinštalovaných ASUS aplikácií v tablete. Vlastný prehliadač, kalendár, poznámky, počasie, zálohovanie, niečo na úpravu fotiek a strih videí, nejaká chatovacia služba, ktorú sme videli prvýkrát v živote… Takýto balast nám rozhodne nevonia a väčšinu z aplikácií sme nepoužívali, keďže v obchode Google Play nájdeme kvalitnejšie spracované alternatívy. Užívateľ by sa mal sám rozhodnúť, čo si chce do zariadenia, za ktoré zaplatil, nainštalovať.

obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka
obrazovka

 

Parametre
– Procesor: 64-bit, 4 jadrá, Intel Atom Z3560 (1,83 GHz)
– Pamäte: 2 GB RAM, 16 GB úložisko + microSD
– Grafika: PowerVR Rouge G6430
– AnTuTu: 41870 bodov
– Geekbench 3: 758 bodov(single-core)/2220 bodov(multi-core)

Kúpiť tablet s týmito parametrami.

Tablet sme podrobili dvom známym benchmark aplikáciám. Ako sme spomínali, tablet na dané parametre bežal svižne aj keď s občasnými zaváhaniami. Zahráte si na ňom jednoduché logické hry alebo podobné, menej náročné tituly.
Nám to nedalo a pokúsili sme sa zahrať si graficky a herne veľmi náročný titul Vainglory. Po prvých dvoch minútach trápenia sme hru samozrejme vypli. Čas skvele zabíjala hra TwoDots.

Dostatočný výkon na bežné operácie aj prácu

Interné úložisko má kapacitu 16 GB, pričom si ho môžete rozšíriť o pamäťové karty. V danej cenovej kategórii príjemný štandard. Pre užívateľa je vyčlenených niečo cez 11 GB a po nainštalovaní všetkých aplikácií, ktoré používame, nám zostalo k dispozícii 5 GB. Pri zbierke filmov alebo lokálne uloženej hudby budete musieť časom siahnuť po micro SD karte.

dock

Predný fotoaparát má 2 MPix a pre občasné videohovory nám musel stačiť. Samozrejme sme radi, že na prednej strane výrobca aspoň nejaký umiestnil.

Na zadnej strane, konkrétne v pravom hornom rohu nájdeme 5 Mpix snímač s clonou veľkou asi ako uhlopriečka samotného zariadenia. Nikdy sa nám nepáčil trend fotografovania s tabletom a keď už sa výrobcovia rozhodnú tablet vybaviť fotoaparátom, tak poriadnym. To je ale samozrejme záležitosť high-end modelov. Ak by v tomto prípade výrobca fotoaparát nepoužil, nenarušil by celistvý dizajn zadnej strany tabletu a ušetrené prostriedky by sa mohli odzrkadliť na konečnej cene.

Fotoaparát použijete len vo výnimočných situáciách, napríklad keď padá meteorit a vy máte zrovna vybitý smartfón s oveľa kvalitnejším fotoaparátom, čo s veľkou pravdepodobnosťou aj máte. Podpriemerné fotografie nevylepší ani HDR režim, efekty, zmena nastavení či svätená voda.

Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg

FOTO v plnom rozlíšení

Klávesnica
– Rozmery: 248,6 x 176,3 x 8,6 mm
– Váha: 455 gramov
– Zvuk: 2 x 2W DTS audio HD reproduktory
– Konektivita: 1 x micro USB port

Dockovateľná klávesnica sa k tabletu pripája prostredníctvom magnetu v kolíske, ktorá zároveň slúži ako pánt pre nastavenie sklonu tabletu. Sila použitého magnetu je zvolená dokonale. Tablet sa od docku “odtrhne” ľavou-zadnou a zároveň drží dostatočne silno na to, aby sa pri nešetrnejšej manipulácii samovoľne neoddelil. Dockovateľná klávesnica je vybavená gumenými podložkami, vďaka čomu by sa nemala kĺzať po stole. To je sčasti pravda, pokiaľ obrazovku nenakloníte na maximálnu možnú mieru.

Hrana tabletu sa opiera o podložku, a to spôsobuje miernu nestabilitu. Rovnako tak by sme uvítali ešte väčší rádius náklonu. Zariadenie je relatívne dobre vyvážené, pokiaľ ale pri maximálnom náklone silnejšie ťuknete do displeja, prevráti sa.

Klávesy majú na takéto príslušenstvo dobrý zdvih, kvalitné spracovanie a chválime aj odozvu. Na cestách dokážete zhotoviť nejaké texty alebo napísať obsiahlejšie maily, na plnohodnotnú prácu zabudnite. Pokiaľ ste workoholik, tablet s klávesnicou odporúčame do kaviarní, k obedu a pod., pri opustení klasického desktopu. Problém pri písaní nám robil medzerník. Ten niekedy ostal akoby stlačený a dokument sme mali razom obohatený o 245 znakov medzier. Inokedy nereagoval vôbec, a to platí aj o numerickej línii v kombinácii s klávesou SHIFT. Niekedy sa nám zdalo, že klávesnica reaguje podľa nálady alebo počasia. Pravdepodobne však ide o chybu konkrétneho modelu.

Páči sa vám? ASUS ZenPad 10 si môžete kúpiť už za 202,90 €.

dock_Zenpad10

Klávesnicu k tabletu pripojíte prostredníctvom rozhrania Bluetooth, na čo slúži malé posuvné tlačidlo. Celý dock môžete vypnúť a zapnúť alebo nadviazať nové spojenie. Pripojenie bolo celú dobu stabilné a pri vypínaní a zapínaní sa aj rýchlo s tabletom nadviazalo. Klávesnica okrem nabíjacieho micro USB konektoru neobsahuje žiadne ďalšie, čo je škoda. Skvelým bonusom sú DTS-HD reproduktory.

Na chareakter daného zariadenia a cenu hrajú skvele, a optimisti by dokonca hovorili o náznaku bassov. Pozeranie seriálu alebo filmu s pripojeným dockom je oveľa lepší zážitok, nehovoriac o tom, že dock poslúži ako stojan a nemusíte tablet pri sledovaní opierať kade-tade, alebo držať v rukách. Paradoxne, výhodu v pripojiteľnej klávesnici vidíme práve skôr v reproduktoroch, ako v samotnej klávesnici.

Skvelá zvuková výbava

Treba podotknúť, že tablet aj dock sa nabíjajú samostatne a vzájomne nezdieľajú energiu, čo je veľká škoda. Tablet sa nabíja dlho, pri našom konkrétnom zariadení veľmi mierne cez 4 hodiny.
Pri občasnom večernom používaní nám batéria plakala za nabíjačkou až po štyroch dňoch, pri nepretržitom používaní, respektíve záťaži, nám vydržal tablet pracovať niečo cez sedem a pol hodiny. Výrobca deklaruje deväť hodín, my sme ale pracovali s manuálnym, vyšším nastavením jasu displeja.

microUSB

Samotný dock vám vydrží nabitý aj mesiac, pokiaľ ho používate výhradne ako klávesnicu. Reproduktory zhltnú peknú časť energie a ak budú hrať nepretržite a poriadne nahlas, o pár hodín máte po koncerte. Štandardne vydržia reprodukovať zvuk 10 – 12 hodín.

ASUS ZenPad 10 aj v kombinácii v dockovateľným príslušenstvom nie je zlé zariadenie. Konzumácia multimediálneho obsahu, textu a hudby by mala byť v prvom rade zážitkom a rovnako sa to týka aj občasnej práce, ktorá má byť v prvom rade pohodlná a intuitívna. V týchto aspektoch ASUS ZenPad 10 trochu zaostáva.

Väčšina recenzií a porovnaní končí kritizovaním vysokej ceny alebo odporúčaním za danú cenu lepšieho, konkurenčného produktu. Pokiaľ sa obzeráte po tablete, aspoň trochu vám záleží na používateľskom komforte, no máte obmedzený rozpočet, radšej počkajte. Pár eur ešte ušetrite a kúpte si tablet o triedu lepší, resp. o 50 – 80 eur drahší. A kľudne aj o ASUSu. Budete určite spokojnejší, bez akceptovania citeľných kompromisov.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Asus ZenPad 10 nájdete na Recenzie.SME.sk