Takmer po roku vývoja sa Samsung rozhodol predstaviť svoje prvé okrúhle hodinky, Gear S2, ktoré majú byť podľa slov spoločnosti čo najperfektnejšie. Ako som už spomenul, Gear S2 sa od ostatných hodiniek, ktoré Samsung ponúka, líši hlavne tvarom. Dokáže však okrúhly tvar zaujať viac ľudí? A stoja vôbec za to?

V recenzii nižšie sa dočítate nie len o tom, že Samsung Gear S2 skutočne využíva potenciál okrúhleho displeja takmer naplno, ale aj to, že Samsung prišiel s naozaj zaujímavým spôsobom ovládania. Koniec koncov, čítajte ďalej, viac už v recenzii.

recenzia-samsung-gear-s2-11

Športová elegancia

Samsung to konečne dokázal. Vyrobil hodinky, ktoré sú subjektívne najelegantnejšie zo všetkých, ktoré doteraz ponúkal alebo stále ponúka. Spoločnosť na trh uvádza hneď dva modely, Gear S2 (ktorý sa objavil v tejto recenzii) a Gear S2 Classic. Druhý spomenutý model je ešte krajší, no funkciami úplne rovnaký.

Oba modely sú vyrobené z nerezovej oceli. Jediný rozdiel, ktorý ich medzi sebou odlišuje, je konečné prevedenie. Zatiaľ čo Gear S2 pôsobia športovejšie ba až futuristicky, Gear S2 Classic sa viac hodia k formálnejšiemu oblečeniu.

TIP: Pokiaľ máte radi športovú eleganciu, tak Gear S2 sú presne pre vás.

recenzia-samsung-gear-s2-9

Obe verzie disponujú dvomi hardvérovými tlačidlami umiestnenými na pravej strane. Zaujímavé a zároveň aj divné je, že tieto tlačidlá nie sú rovnako veľké. To dosť uberá na celkovom dizajne, no len vtedy, keď sa na hodinky poriadne zadívate. Pri bežnom používaní si tohto nedostatku nevšimnete ani vy, ani nikto z okolia. Medzi tlačidlami sa nachádza mikrofón, ktorý je naozaj výborný. Na zadnú stranu bol prirodzene umiestnený merač tepu a IMEI číslo hodiniek.

Samsung si pre nabíjanie svojich hodiniek vybral bezdrôtovú technológiu. Celý systém funguje veľmi podobne, ako v prípade hodiniek Moto 360. V balení sa nachádza malý magnetický dock. Vďaka kovovému spracovaniu hodiniek sa k nemu hodinky doslova pricucnú, a tak bezpečne držia na mieste. Na spodnej časti docku je LED dióda, ktorá signalizuje, či sa hodinky stále nabíjajú alebo či ich batéria dosiahla 100-percentné nabitie.

recenzia-samsung-gear-s2-1

Čo novinke od Samsungu chýba a čo bolo prítomné na predchádzajúcich modeloch je reproduktor. Ak teda chcete volať cez hodinky, budete si musieť zohnať Bluetooth headset.

Veľkou témou pri každých hodinkách sú samozrejme remienky. Model, ktorý sme testovali prišiel s gumeným remienkom v dvoch veľkostiach. Hodinky Gear S2 Classic sú však dostupné v elegantnejšom, koženom prevedení. Gumený remienok, ktorý Samsung dodáva k športovej verzii Gear S2 však k celkovému dizajnu pasuje ako r*ť na šerbeľ. Remienok je pohodlný, mäkký, priam stvorený pre šport.

recenzia-samsung-gear-s2-4

Môže sa stať, že sa vám nebude páčiť veľkosť hodiniek, a to hlavne v tom prípade, ak ste zvyknutí na väčšie hodinky. Rovnako vás môže prekvapiť váha hodiniek. Práve váha bola totiž prvým negatívom, ktoré hodinkám vytkla moja priateľka, a to hneď po prvotnom nasadení na zápästie. U chlapov to predpokladám nebude hrať žiadnu rolu, no je dobré to mať na pamäti, hlavne ak by ste ich chceli kúpiť svojej nežnej polovičke.

recenzia-samsung-gear-s2-3

Ostrý a plný farieb

Hodinky Gear S2 sú vybavené 1,3-palcovým okrúhlym Super AMOLED displejom s rozlíšením 360 x 360 pixelov, vďaka čomu ponúkajú hustotu až 302 ppi. Na zápästí tak môžete nosiť hodinky s najjemnejším displejom na trhu.

Hodinky majú v nastaveniach hneď desať stupňov jasu. Vzhľadom na to, že práve jas spotrebováva najviac energie, je toto nastavenie extrémne dôležité. Hneď, ako sa vyberiete za hranice svojho bytu či domu sa hodinky prepnú do exteriérového režimu a upravia tak jas. Na displej sa výborne pozerá a to aj na priamom slnku. Čierna farba už tradične nie je šedá, ako tomu bolo pri iných hodinkách ale krásne čierna. Tmavé používateľské rozhranie tak vyzerá naozaj nádherne.

Okrem toho, že takéto UI vyzerá pekne je aj nápomocné. Je totiž známe, že AMOLED displeje potrebujú menej energie pre zobrazenie čiernej, než pre zobrazenie bielej.

recenzia-samsung-gear-s2-5

Bez nutnosti nabíjať každý deň

Výdrž batérie je veľmi dôležitý faktor pri rozhodovaní sa o kúpe tých správnych inteligentných hodiniek. Gear S2 využívajú 250 mAh batériu a s telefónom komunikujú pomocou Bluetooth 4.1 LE (Low Energy). Možno by ste si mysleli, že 250 mAh toho veľa neutiahne, no to by ste sa mýlili. Počas testovania sa nám pravidelne podarilo dosiahnuť dva dni výdrže, čo znamená, že deň naozaj intenzívneho používania zvládnu bez akýchkoľvek problémov. Tento čas sme dosiahli pri nastavení „Vždy zapnuté,“ keď sa hodinky nevypínajú a tak sa vždy môžete pozrieť, koľko je hodín a samozrejme pri zapnutom WiFi a Bluetooth pripojení. Hodinky sme na noc nevypínali.

recenzia-samsung-gear-s2-18

Aby toho nebolo málo, Gear S2 prichádzajú s režimom extrémneho šetrenia batériou, vďaka čomu vám zapnuté vydržia ešte o čosi dlhšie. Po aktivovaní tohto režimu sa vypne všetko okrem hovorov a notifikácií.

Samsung tvrdí, že Gear S2 by mali nabité vydržať 2 až 3 dni. Nám sa podaril nižší limit, pri bežnejšom používaní by sme ich našim odhadom dostali aj na spomínané tri dni.

recenzia-samsung-gear-s2-21

Prispôsobené pre unikátne ovládanie

Samsung sa rozhodol, že systémom Android Wear opäť pohrdne. Namiesto neho si zvolil svoj vlastný Tizen. Bolo to to správne rozhodnutie? Jednoznačne! Samsungu sa podarilo optimalizovať Tizen natoľko, že nás práca s hodinkami bavila oveľa viac, ako práca s Android Wear kúskami. Práve možnosť upravenia systému po svojom bol jeden z hlavných dôvodov, prečo Samsung nakoniec využil Tizen a nie Android Wear. Hlavný ovládací prvok hodiniek – otočná luneta (rámik okolo displeja), je hlavnou konkurenciou digitálnej korunky na hodinkách Apple Watch a musím povedať, že som z nej nadšený. Ovláda sa jednoducho, pri otáčaní príjemne kliká, no otáča sa možno až príliš jednoducho. Za zmienku stojí aj okamžitá reakcia používateľského rozhrania, ktoré je radosť sledovať.

Možno sa pýtate, že čo sme s takými hodinkami robili a ako sme ich využili. Je to dobrá otázka, ktorú by si mali položiť všetci tí, ktorí sa chystajú do hodiniek investovať svoje ťažko zarobené peniažky. Hlavnou funkciou akýchkoľvek hodiniek či už inteligentných, hlúpych, digitálnych, analógových, zelených či gumených by mal byť čas. Ak hodinky neukazujú čas, sú nanič. Gear S2 toto zvláda perfektne a to hlavne vďaka AMOLED displeju, ktorý pritiahol pozornosť nejedného človeka.

recenzia-samsung-gear-s2-7

Ďalším využitím bolo sledovanie fitness aktivít cez S Health. Hodinky rátajú kroky, merajú tep a sledujú spánok. Všetko sú to parádne informácie, ktoré nás osobne ešte viac nakopli k podaniu lepších výkonov.

Zároveň však zobrazovali aj notifikácie z predvolených aplikácií. Taký Facebook a zároveň aj Messenger na hodinkách fungovali famózne. Horšie to bolo s Hangouts, ktorý nám len ponúkol otvorenie aplikácii na telefóne. Je to veľká škoda, pretože v redakcii komunikujeme hlavne cez Hangouts. Facebook, Messenger a Whatsapp umožňujú nie len prečítanie správy ale aj odpovedanie.

recenzia-samsung-gear-s2-10

Výkon o ktorý sa nemusíte obávať

V Gear S2 sa nachádza dvojjadrový procesor Exynos 3250, 512MB RAM a 4GB úložisko, z ktorého si systém berie 1.5GB. Počas testovania sme nezaznamenali ani jeden zásek, čo svedčí o perfektnej optimalizácii.

recenzia-samsung-gear-s2-13

Takmer to najlepšie, čo teraz zoženiete

Samsung sa konečne pohol tým správnym smerom. Nedá sa tvrdiť, že by bol v cieli a predstavil úplne perfektné hodinky, ktoré by boli presne to, o čom snívame, no ďaleko k tomu nemá. Jeho hodinky sú výborne spracované a to či už po hardvérovej tak aj po softvérovej stránke. Je vidieť, že do ich navrhnutia išli stovky hodín, čo sa však bohužiaľ prejavilo aj na ich cene.

Hodinky Gear S2 (športová verzia) sa predáva za 329 EUR, zatiaľ čo elegantnejšia verzia Gear S2 Classic dokonca za 369 EUR.

Ďalšie odborné recenzie na smart hodinky Samsung Gear S2 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
8
Softvér
8
Výkon
7
Výdrž batérie
7