Úvod Operátori 4ka Pozor na miznúci kredit: 4ka vás neupozorní na dáta prečerpané v národnom...

Pozor na miznúci kredit: 4ka vás neupozorní na dáta prečerpané v národnom roamingu

11
4ka

Príchod nového operátora slovenský trh potreboval ako soľ. Naši traja velikáni nám totiž už dávno neponúkli niečo, čo by nás skutočne zaujalo. Príchod nového operátora je však často spojený s mnohými problémami. Na jeden z problémov vo svojom článku upozornil aj server Fony.

Podľa ich zistení a našom nasledovnom teste, v ktorom sme tento problém, resp. nedostatok potvrdili, 4ka neupozorňuje na dáta minuté v národnom roamingu. Ak teda stratíte 4G signál a váš telefón sa prepne do 3G siete Telekomu, 4ka si začne sťahovať 4 centy za 1 prenesený megabajt. To teda znemená, že ak by ste presurfovali 1GB dát, zaplatili by ste 40 eur. Au!

Možnosť vypnutia národného roamingu stále chýba

Problém by to nebol, ak by 4ka svojim používateľom umožňovala vypnúť dáta v národnom roamingu, alebo ak by ich aspoň upozornila formou SMS správy. To je však momentálne možné len na niektorých zariadeniach, ktoré vo svojich nastaveniach ponúkajú možnosť vypnutia národného roamingu.

Naučte sa tieto USSD kódy

Ako server Fony ďalej podotkol, mali by ste sa naučiť hneď dva USSD kódy. USSD kód je typ kombinácie znakov a čísel, ktoré v smartfóne spustia sieťovú funkciu. Pri 4ke vám vytočenie čísla *#999# prezradí, či ste momentálne v pokrytí SWANu alebo či ste pripojení k národnému roamingu.

Vytočenie čísla *55# vám zas prezradí, koľko kreditu vám ostáva. Spotreba dát, ako aj prehľad o kredite je teda len a len na vás. Operátor zatiaľ potrebné kroky, ktoré by vás mali ochrániť pred prečerpaním väčšieho objemu dát v národnom roamingu nespravil.

Operátora 4ka sme ohľadom tohto problému kontaktovali. Vyjadrenie doplníme hneď, ako ho získame.