© Shutterstock
Naše smartfóny dnes dokážu rozpoznať tváre na fotografiách, snímať odtlačky prstov alebo už aj fotografovať v RAW formáte. Tak prečo nedokážu prostredníctvom kamery vidieť aj v noci?

Samotná technológia nočného videnia v súčastnosti nie je vôbec náročná a dokonca ani rozmerná. Hlavným problémom je chladenie a v konečnom dôsledku možno cena.

Normálne snímače fotoaparátov sa chovajú podobne, ako ľudské oko. Tie detekujú odrážajúce sa svetlo od objektov, vďaka čomu „vidia“ aj bez svetla, teda v noci, nie sú naše fotoaparáty schopné vidieť takmer nič. Zariadenia pre nočné videnie fungujú na inom princípe. Tie snímajú spektrum infračerveného svetla odrážajúce sa od objektov, ktoré vyžarujú rôzne stupne teploty.

Tak ako napríklad pri pokusoch s batériami, ktoré vydržia nabité celé dni a nabijú sa za pár minút, aj pri nočnom videní sa už dnes používa prvok grafén. Výskumný tím z MIT dodatočne vylepšil technológiu pridaním ďalších nanočastíc grafénu do senzoru snímajúceho infračervené spektrum, čoho výsledkom bola tepelná stabilita bez potreby dodatočnej technológie chladenia.

Detaily sú samozrejme oveľa viac zložité, ktoré by vstrebali iba odborníci v danej oblasti. Pre nás laikov je dôležité, že sa jedná o relatívne veľký prielom v tejto technológii. Ako môžete vidieť na obrázku nižšie, výskumníci prostredníctvom inovovanej technológie nasnímali logo MIT a aj keď nie je výsledok ohromujúci, ide o dobrý štart pre rozvoj a vývoj technológie do budúcnosti.

noc

Predstava, že si v noci zapneme na smartfóne aplikáciu fotoaparátu a na displeji uvidíme objekty podobne ako na titulnej fotografii, už nie je taká sci-fi ako v minulosti, ale blíži sa k realite. Samozrejme to ešte nejaký ten rôčik bude trvať.