Úvod Zariadenia TIP: Nekupujte smartfóny so 16GB vnútornej pamäte, už to nestačí

TIP: Nekupujte smartfóny so 16GB vnútornej pamäte, už to nestačí

80

Ak sa na Vianoce chystáte zakúpiť si nový smartfón, vyberajte veľmi opatrne. Jedným z faktorov, ktorý by ste nemali prehliadnuť je kapacita vnútorného úložiska (ROM), ktorá sa uvádza v gigabajtoch.

Väčšina zariadení, vrátane tých najdrahších pritom v základnej výbave ponúka len 16GB úložisko, čo pre drvivú väčšinu po pár mesiacoch nebude postačovať. Hovoríme hlavne o zariadeniach bez možnosti rozšírenia pamäte o microSD kartu ale aj o tých, v ktorých celkovú pamäť rozšíriť môžete. Na microSD kartu totiž neuložíte úplne všetko a v telefóne tak stále môžete mať málo pamäte.

Ako príklad môžeme použiť nový Nexus 5X, ktorý sa len teraz dostal do slovenských obchodov. Jeho 16GB verzia totiž vôbec, ako už možno viete, neponúka 16GB voľného miesta. Niekto by si však mohol myslieť, že to tak je a vôbec ho za to netreba odsudzovať. V spomínanej kapacite je totiž uložený aj operačný systém, poprípade akékoľvek ďalšie predinštalované aplikácie. Rok čo rok sa voľné miesto ešte bez toho, aby ste sa telefónu vôbec dotkli zmenšuje.

nexus-5x-titulka

16GB sa nerovná 16GB

Zatiaľ čo 16GB verzia Nexus 5 z roku 2013 ponúkala 12.5GB dostupnej pamäte, Nexus 5X z roku 2015 už ponúka len 10.6GB. Okrem toho ale treba brať v úvahu aj fakt, že aplikácie a hry sa za posledné roky dosť zlepšili či už grafikou alebo celkovo tým, čo všetko ponúkajú. Finálny produkt toho všetkého je ten, že sa jednoducho zväčšili a v zariadení zaberajú viac miesta. Nedajbože by ste si chceli zahrať nejakú novšiu hru, nahrať 4K video alebo pozrieť film a voľná pamäť vám zmizne do pár hodín.

Ak by vás to zaujímalo, 32GB verzia Nexus 5X ponúka len 24GB voľného miesta, čo je ale stále viac ako dvakrát toľko ako jeho 16GB verzia. Podobne to však platí aj pri iných zariadeniach a nemyslíme tým len Android smartfóny či tablety. Či už kupujete Android, iPhone či iPad, majte na pamäti, že v dnešnej dobe je už aj 10GB voľného miesta máličko a oplatí sa investovať minimálne do 32GB úložiska.

Pozn. red.: Tento článok je určený ľudí, ktorí často nesledujú dianie v oblasti technológií.