V našich smartfónoch uchovávame množstvo spomienok, a to hlavne prostredníctvom fotografií. Kým snímky prírody, jedla alebo kultúrnych pamiatok sú takmer neškodné, s fotografiami detí, domova alebo súkromného života to môže byť inak.

Digitálne súkromie je v dnešnej dobe rôznych vírusov, malvérov, ale aj obyčajných zvedavcov veľmi dôležité. V tomto návode vám ukážeme, ako ukryť vaše citlivé fotografie prostredníctvom bezplatnej aplikácie KeepSave, ktorú nájdete v obchode Google Play. Nejde o nič zložité a návod ocenia aj menej zdatní jedinci a používatelia smartfónov. Práve tých sa takéto odcudzenie „digitálneho súkromia“ zvykne najviac týkať.

 

Krok 1.

Stiahnite si z obchodu Google Play aplikáciu KeepSave. Je k dispozícii zadarmo, no s možnosťou predplatného, ktoré vám odomkne prémiové funkcie. Tie však pre základnú funkcionalitu nepotrebujete. Aplikácia vám v podstate vytvorí akýsi trezor s fotografiami.

keepsave

Krok 2.

Po inštalácii jednoducho postupujte podľa pokynov na obrazovke. Na konci budete vyzvaní, aby ste zadali PIN kód, prostredníctvom ktorého budete k citlivým fotografiám pristupovať. Dbajte na to, aby sa vám PIN kód ľahko pamätal, ale aby ho bolo aj ťažké uhádnuť. Vyvarujte sa kombináciám 1234, 0000 a podobne.

keepsave1

Krok 3.

Pokiaľ ste si úspešne nastavili PIN kód, teraz už len stačí pridať vami zvolené fotografie. Prejdite do galérie, ktorú používate, vyberte fotografiu, zvoľte možnosť odoslať, resp. zdieľať a kliknite na ikonu KeepSave z ponuky. Tým sa fotografia odstráni z galérie a presunie sa do vášho nového „foto-trezoru“.

keepsave3

Krok 4. (voliteľný)

Aplikácia KeepSave umožňuje zálohovať fotografie do cloudu aj v bezplatnej verzii. Samozrejme je na vás, či chcete túto možnosť využiť. Pokiaľ cloud službám nedôverujete, fotografie si nechajte uložené lokálne, ale ak chcete zabrániť ich strate pri poškodení smartfónu, jeho strate alebo krádeži, funkciu aktivujte. Stačí sa prihlásiť svojím e-mailom, na ktorý vám príde aktivačný kód.

keepsave4

Krok 5. (bonusový)

Výška voliteľného mesačného predplatného je 1,99 €, poprípade 23,99 € na rok. Za tieto peniaze dostanete rad užitočných funkcií, ktoré obohatia aplikáciu o nové možnosti. Môžete vytvoriť napríklad falošný PIN kód, ktorý poslúži ako trik pre ostatných používateľov. Ukryť môžete aj samotnú aplikáciu, ktorá sa otvorí iba po dlhom stlačení ikony, nechýba ani varovný systém. Ten vás upozorní o prípadných neúspešných pokusoch o prihlásenie.

keepsave5

Teraz by mali byť vaše súkromné foto spomienky v absolútnom bezpečí.