Reprodukcia farieb, pozorovacie uhly, jas a podobne, sú veľmi dôležité aspekty displeja, o jeho jemnosti ale rozhoduje hustota pixelov na palec. Výrobcovia tento údaj najčastejšie zverejňujú ako hodnotu ppi.

Áno, môžete si hodnotu ppi jednoducho „vygoogliť“ ale to je mainstream. Ak si pravý geek, hipster alebo si chceš oprášiť základy matematiky, hustotu pixelov na palec si môžeš vypočítať manuálne.

Pri starších smartfónoch, tabletoch alebo aj monitoroch a televízoroch sa táto hodnota nie vždy zvykla udávať, a možno bude pre niekoho fajn vedieť, aká je.

Prvé, čo potrebujete vedieť, je rozlíšenie a uhlopriečka displeja. Hodnoty zadáte do nasledujúceho vzorca, ktorý je tak trochu obdobou Pytagorovej vety.

vzorec

 

Predstavme si, že máme displej s uhlopriečkou 5,3 palca a Full HD rozlíšením 1080 x 1920 pixelov. Postup bude nasledovný:

vzorec1

ppi

PPI = 415,64

Napriek relatívnej jednoduchosti, väčšina z technologických používateľov takýto spôsob na výpočet používať nebude a požije radšej ppi kalkulačku na adrese www.sven.de/dpi

omne5ppi