Každý majiteľ smartfónu by mal vedieť, či všetky jeho funkcie pracujú správne. Tie samozrejme stoja na hardvérových základoch zariadenia, ktoré vďaka šikovnej aplikácii môžete jednoducho otestovať.

Na to poslúžia rôzne aplikácie, vďaka ktorým môžete napríklad identifikovať mŕtve pixely displeja, vyskúšať funkčnosť senzorov alebo overiť stav akumulátora.

Pokiaľ vlastníte nový smartfón, dáta poslúžia skôr ako zaujímavosť. Ak ale kupujete smartfón z druhej ruky, môžete takýmto spôsobom overiť prípadné poruchy alebo iné nedostatky. Neexistuje veľa kvalitných a zároveň bezplatných aplikácií určených pre tento účel, pár sa ich ale nájde. Pozrite sa na štyri užitočné aplikácie, ktoré otestujú hardvér vášho smartfónu.

AnTuTu Tester

antutu

Aplikáciu AnTuTu poznáme hlavne z výkonnostných testov smartfónov, existuje ale aj jedna ešte užitočnejšia.  AnTuTu Tester je vybavený špeciálnym skriptom, ktorý overí stav batérie v smartfóne. Následne môžete výsledky porovnať s inými zariadeniami v rebríčku. Ďalej nechýba multidotykový test obrazovky, detekcia mŕtvych pixelov, test farebnosti alebo odtieňov sivej.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.antutu.tester“]

 

Phone Doctor Plus

phonedoctor

Tento užitočný nástroj vám ponúkne až 25 testov, ktoré overia napríklad funkčnosť GPS modulu, Bluetooth pripojenia a podobne. Nechýbajú aj zložitejšie testy v rámci výkonu, rýchlosti pamäte alebo napríklad reproduktorov. Všetko je zabalené do príjemného užívateľského prostredia.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.idea.PhoneDoctorPlus“]

 

Phone Tester

phonetester

Aplikácia Phone Tester robí presne to, čo má v názve. Otestuje všetky senzory, Wi-Fi, batériu, fotoaparát, pripojenia, atď. Overiť si môžete funkčnosť doslova všetkého. Zároveň ide o jedinú aplikáciu zo zoznamu, ktorá už bola aktualizovaná na kompatibilitu s najnovším Android 6.0 Marshmallow.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mtorres.phonetester“]

 

Sensor Box

Sensor-Box

Sensor Box overí funkčnosť výhradne senzorovej výbavy smartfónu a na rozdiel od ostatných vám aj ukáže, akým spôsobom senzory fungujú. Spomenieme napríklad testovanie citlivosti zvuku, magnetického poľa alebo snímača priblíženia.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.androidsensorbox“]