Úvod Konkurencia Apple iOS aplikácie sú nebezpečnejšie ako aplikácie pre Android, tvrdia odborníci

iOS aplikácie sú nebezpečnejšie ako aplikácie pre Android, tvrdia odborníci

3
Android a iOS

Aj keď si mnohí určite myslia niečo iné, nemusí to byť úplnou pravdou. Ako naznačujú informácie od špecialistov na bezpečnosť, zraniteľnosť aplikácií pre systém iOS je až v 40% kritická. Pri Android aplikáciách je tento pomer síce stále veľký, no oproti konkurenčnej platforme o zhruba 4% menší.

Vyplýva to z tvrdení odborníkov z Checkmarx a AppSec Labs, na ktoré upozornil web PhoneArena.

Zraniteľnosť iOS aplikácií sa týka najmä možnosti odcudzenia osobných údajov, pričom na druhom mieste sú problém s autentifikáciou osobného ID a autorizáciou používateľa. Ďalšie problémy zase spočívajú v samotnom šifrovaní či úniku technických informácií, ako sú napríklad logy, kde sa nachádzajú záznamy zrealizovaných činností.

Každá jedna mobilná aplikácia má v priemere asi 9 zraniteľných miest. V prípade softvéru pre iOS je ale tento počet oproti softvéru pre OS Android mierne vyšší.

Bezpečnosť Android vs. iOS

Veľkou výhodou operačného systému Apple je predovšetkým jeho vysoká miera zabezpečenia, nakoľko ide o uzavretú platformu. Takéto správy preto môžu celkom prekvapiť, hlavne, keď proces schvaľovania aplikácií do AppStore prebieha oveľa prísnejším procesom, ako v prípade Google a jeho Google Play Store. To však určite neznamená, že je 100% bezpečný.

Už v minulosti sa objavilo zopár prípadov, kedy boli mnohí používatelia smartfónu iPhone v ohrození. Jednalo sa však o Čínu a obchod s aplikáciami pre systém OS X od tretej strany, ktorý dokážu šikovní digitálni kriminálnici celkom efektívne zneužiť vo svoj prospech, vďaka čomu získajú citlivé údaje, ako číslo platobnej karty, vrátane príslušných overovacích hesiel či iných údajov.