© digital.bg
Na úvod musíme poznamenať, že aplikácia má síce priamy súvis s foto sociálnou sieťou Instagram, jej autori sú však vývojári „tretích strán“ a zdá sa, že ich cieľom bolo niečo viac, ako pomôcť používateľom Instagramu.

Aplikácia InstaAgent sľubovala, že vám prezradí, kto si prezeral váš profil na Instagrame. Keďže na tejto sociálnej sieti operuje denne obrovské množstvo používateľov, pričom ju niektorí berú až nezdravo vážne, InstaAgent zaznamenal poriadne vysoké čísla sťahovania.

Vývojár David Layer-Reiss zo softvérovej spoločnosti Peppersoft dôkladne preskúmal zdrojový kód aplikácie a zistil nemilé fakty. Aplikácia InstaAgent posielala nešifrované používateľské mená a heslá svojich užívateľov na neznáme servery. Okrem toho tam putovali aj fotopríspevky týchto používateľov.

Krátko po tom, ako Layer-Reiss zverejnil túto skutočnosť vo svojom profile na sociálnej sieti Twitter, aplikácia InstaAgent zmizla z obchodu Google Play aj Apple App Store.

screen

Aplikácia InstaAgnet patrila napríklad v Nemeckom Google Play medzi prvých TOP 30 najsťahovanejších aplikácií, no presný počet poškodených je ťažké určiť. Podľa spomínaného vývojára môže byť poškodených až 500 000 používateľov.

Okrem tejto aplikácie sú známe aj iné s podobnou funkcionalitou, ktoré majú za úlohu prilákať nových sledovateľov vášho profilu alebo vám prihodia niekoľko lajkov na vaše fotografie. Možno by aj tie stáli za preskúmanie.

Každopádne, pokiaľ ste s aplikáciou InstaAgent alebo jej podobnými prišli do styku, zmeňte si čo najrýchlejšie heslo na Instagrame. Predídete tak možnému zneužitiu vašich osobných dát.