Úvod Novinky Zariadenia Nový Chromebook od HP: 14″, 4 GB RAM a Full HD za...

Nový Chromebook od HP: 14″, 4 GB RAM a Full HD za necelých $300

1
HP Chromebook

Aj keď notebooky s operačným systémom ChromeOS nepatria medzi populárne mobilné zariadenia, svoju pevnú základňu fanúšikov určite majú. Pokiaľ teda patríte medzi nich, tak by vašej pozornosti nemala uniknúť ani štvrtá generácia Chromebookov od spoločnosti HP.

V ich modrej konštrukcii typického vizuálneho vzhľadu ukrývajú za zhruba 280 amerických dolárov iba 16 GB úložisko, procesor Celeron s 1.83 GHz frekvenciou, 4 GB operačnú pamäť RAM a 14-palcový displej vo Ful HD rozlíšení.

Medzi portami nájdeme aj rýchle USB 3.0, prostredníctvom ktorého vieme pripojiť kompatibilný externý disk a rozšíriť tak – v prípade potreby – pribalených 16 GB. Celkový počet prítomných USB-čiek predstavujú tri kusy.

HDMI a VGA

Prítomné sú taktiež dva štandardy na káblové prepojenie notebooku s iným zobrazovacím zariadením. Vo výbave preto nájdete VGA či HDMI.

HP Chromebook
HP Chromebook

Veľkú výhodu predstavuje najmä prítomnosť procesoru bez aktívneho chladenia, čo znamená, že nebudeme musieť počúvať hukot zapnutých ventilátorov. Pasívne chladenie majú napríklad aj smartfóny alebo tablety.

Prítomný systém ChromeOS si obľúbia najmä nenároční zákazníci, predovšetkým študenti alebo ľudia, ktorí nepoužívajú notebook ako pracovný nástroj. Malé interné úložiska sú pri týchto typoch notebookov bežné – používateľ má k dispozícii modernú alternatívu vo forme cloudu, takže potrebuje aj rýchly prístup k internetu.

11-palcová verzia

Ak niekomu prekáža 14-palcová uhlopriečka, má k dispozícii ešte kompaktnejší model s 11″ obrazovkou. Tomu však okrem uhlopriečky klesla i cenovka, a to na zhruba 200 dolárov. Rovnako nesmieme zabudnúť ani na 14″ model s menšou RAM-kou (2 GB), pričom ten bude oproti vyššie spomenutému kúsku lacnejší zhruba o 30 dolárov.