Úvod Zaujímavosti Mark Zuckerberg a Bill Gates chcú so zelenou energiou zachrániť planétu

Mark Zuckerberg a Bill Gates chcú so zelenou energiou zachrániť planétu

0
Mark Zuckerberg

Ešte pred oficiálnym štartom medzinárodnej konferencie COP 21 o globálnom otepľovaní oznámil šéf najväčšej sociálnej siete spolu so zakladateľom softvérového giganta Microsoft, že práve teraz započali s ich iniciatívou, od ktorej očakávajú, že zachráni našu planétu pred takzvaným otepľovaním.

Docieliť to chcú finančnou podporou vývoja technológií na výrobu zelenej energie. Teda takej, ktorá nečerpá neobnoviteľné zdroje a ani neprodukuje nebezpečný odpad, ako pri súčasných fosílnych palivách. Práve tie majú vďaka emisiám z ich spaľovania predstavovať jeden z hlavných dôvodov, prečo sa v pomerne krátkodobom časovom horizonte zvyšuje priemerná teplota oceánov a aj našej atmosféry.

Sledovanie množstva CO2 v atmosfére počas posledných 400 000 rokov ukazuje, že jeho rapídny nárast nastal od začiatku priemyselnej revolúcie. Prirodzené množstvo CO2 v atmosfére sa odvtedy rapídne zvýšilo, najmä vinou emisií produkovaných spaľovaním fosílnych palív (uhlie, ropa, drevo, plyn) a technologických emisií výrobných procesov – wikipedia.org

Do iniciatívy Zuckerberga a Gatesa sa zapojil aj CEO spoločnosti Amazon alebo Jack Ma, výkonný riaditeľ populárneho e-shopu Alibaba. Bývalý CEO Microsoftu sa zároveň má zapojiť aj do projektu vlády Spojených štátov pod ambicióznym názvom „Mission Innovation“, o ktorom nám počas nadchádzajúcej konferencie poskytne viac informácií sám prezident USA Barack Obama. Jeho rozpočet na päť rokov by mal dosahovať neuveriteľných 20 miliárd dolárov, pričom v ňom budú aj krajiny ako Čína alebo India. A najlepšie na tom je, že obe iniciatívy – štátna aj tá zo súkromného sektora – budú medzi sebou vzájomne spolupracovať.

Finančné injekcie od Zuckerberga a Gatesa podporia spoločnosti, ktoré preukážu potenciál navrhnúť a vyrábať technológie na produkciu dostupnej zelenej energie bez dodatočného vzniku emisií oxidu, informuje web The Verge.

Vyriešením problém s čistou energiu je hlavnou časťou budovania lepšieho sveta – Mark Zuckerberg

COP 21 predstavuje snahu lídrov svetových veľmocí dosiahnuť dohodu, ktorá by obmedzovala všetky dôležité aspekty spôsobujúce globálne otepľovanie. Konferencia bude realizovaná vo Francúzsku od 7. do 8. decembra a zúčastní sa jej Rusko, USA či štáty EÚ.