Úvod Zaujímavosti Nové batérie vydržia aj 5x dlhšie ako tie súčasné. Svitá na lepšie...

Nové batérie vydržia aj 5x dlhšie ako tie súčasné. Svitá na lepšie časy?

Súčasné batérie trpia akútnym nedostatkom inovácií. Nádej ale stále pretrváva.

16

Informácií o revolučných zdrojoch energie pre mobilné zariadenia tu už bolo nespočetne veľa. Doteraz však používame tie isté, aké sme používali aj pred desiatimi rokmi. Inovácie v oblasti batérií zostávajú stále iba na papieroch. Tento prípad môže byť ale iný.

Výrobcovia elektronických zariadení ako sú smartfóny alebo notebooky zameriavajú svoju pozornosť na energetický manažment a ich batérie ako také zostávajú roky bez akýchkoľvek vylepšení. A to platí aj pre Samsung či Apple.

Start-up Prieto Battery to však chce konečne zmeniť. Po dlhom výskume chce predstaviť jeho výsledok – nový typ batérie, ktorý disponuje 3D štruktúrou z nových materiálov, vďaka čomu dokáže vydržať na jedno jediné nabitie aj niekoľko násobne dlhšie než v súčasnosti zaužívané lithium ion batérie. Bude taktiež menej horľavá a dokáže si výrazne rýchlejšie dobiť energiu, píše web PCWorld.

Pomôcť skomercionalizovať ambicióznu technológiu má aj bližšie neodhalená finančná injekcia od Intel Capital, ktorú start-up dostal na tento účel ešte len v priebehu minulého týždňa. Ak teda pôjde všetko podľa plánu, dočkať by sme sa teoreticky mohli už počas budúceho roka 2016.

Jednoduchá implementácia

Obrovskou výhodou lithium ion batérie od spoločnosti Prieto je najmä to, že ide o vylepšenú klasiku s 2D štruktúrou, takže môže byť bez akýchkoľvek obáv implementovaná v súčasných výrobných procesoch. Vďaka tomu nemusia výrobcovia vynakladať obrovské peniaze na prípadné procesné zmeny. Tento problém totiž vo väčšine prípadov býva aj jednou z hlavných prekážok pred zhmotnením revolučných inovácií.