Úvod Konkurencia Apple Apple berie až 94% ziskov z celého priemyslu smartfónov

Apple berie až 94% ziskov z celého priemyslu smartfónov

0

Podľa najnovšej správy z Canaccord Genuity mal Apple počas Q3 2015 zhrabnúť až neuveriteľných 94% všetkého zisku v priemysle so smartfónmi. Tak ešte raz. Až 94 percent čistého zisku zamierilo na účet kalifornského giganta. Ten týmto výsledkom prekonal aj sám seba. Minulý rok sa táto hodnota pohybovala na úrovni 85 percent.

Jedno sa Apple musí nechať. Na svojich zariadeniach jednoznačne vedia zarábať. Všimnete si to hlavne vtedy, keď zistíte, že zodpovední sú len za 15% všetkých predaných smartfónov. Priemerná cena iPhonu sa však zvýšila zo 620 dolárov v roku 2014 na 670 dolárov v treťom štvrťroku 2015. Operačná marža sa pritom pohybuje na 37 percentách, čo Apple dáva veľkú výhodu. Nemusí predať veľký počet kusov, aby zarobil tak veľa peňazí.

Samsung predáva veľa, za lacnejšie

Najväčší výrobca smartfónov na svete – Samsung – je na tom o niečo horšie. Priemerná cena jeho smartfónov sa pohybuje na úrovni 180 dolárov. To teda znamená, že jeho stratégia je postavená na tom, že predajú kvantá zariadení, na každom však zarobia len pár dolárov. Podľa správy z Canaccord Genuity Samsung zarobil 11 percent z celkového zisku z priemyslu. V porovnaní s rokom 2013, keď bol Samsung na výslní je to pokles o 31 percent. V tom čase Samsung ovládal 31,9 percent celého trhu so smartfónmi. Teraz to už má byť len 22 percent.

Canaccord

Zvyšní výrobcovia, ako napríklad Microsoft, BlackBerry, Motorola, Sony, LG alebo HTC nezarobili takmer nič alebo dokonca ešte stratili peniaze. Práve stratené peniaze sú zodpovedné za to, že Apple a Samsung sú zodpovední za viac ako 100 percent zisku.

Bude zaujímavé sledovať či sa Apple podarí udržať si takto vysokú hodnotu aj počas vianočnej sezóny.