Úvod Anketa ANKETA Ste spokojní s výdržou vášho smartfónu?

ANKETA Ste spokojní s výdržou vášho smartfónu?

50

Batéria bežného smartfónu vám postačí na jeden pracovný deň, tam to však končí. Súčasní výrobcovia totiž ponúkajú také mobilné zariadenia, ktoré musíme dávať takmer každý večer na nabíjačku. Je to postačujúce alebo vývoj v tejto oblasti naozaj zaostáva?

Batérie telefónov predstavujú hádam jedinú časť hardvérovej výbavy, aká prešla najnevýraznejšími vylepšeniami. Inžinieri trhových lídrov zameriavajú pozornosť skôr na energetickú efektivitu iných častí, kde je dobrým príkladom čipset alebo zobrazovací panel, a technologickú inováciu príslušných zdrojov energie jednoducho príliš neriešia. Batérie sa dokonca čoraz viac stretávajú s dosť závažným problémom, kedy sú ich kapacity znižované v záujme kompaktnejších rozmerov konštrukcie.

K takémuto – pre niekoho možno ignorantskému – prístupu výrobcov im napomáha aj fakt, že takmer každý smartfón z novších generácií zvládne jeden deň priemernej záťaže bez akýchkoľvek väčších problémov. A mnohým spotrebiteľom to aj vyhovuje. Zapojiť nabíjací kábel vždy pred spaním nepredstavuje až tak náročnú činnosť.

Ak je ale vaša používateľská náročnosť o kus vyššie, než je priemer, uvedené tvrdenie sa vám páčiť určite nebude. Dávať nabíjať smartfón 2x a niekedy aj 3x denne už dokáže byť poriadne otravné, a keď ho zrovna vtedy potrebujete, tak i nespoľahlivé. Samozrejme, rozmach rýchlo nabíjacích technológií tento problém aspoň čiastočne rieši, nie však úplne.

Za posledné mesiace sme mali príležitosť vidieť niekoľko pomerne ambicióznych inovácií, ktoré nám sľubovali príchod revolučných riešení s lepšou bezpečnosťou a hlavne veľkou kapacitou pri zachovaní malých rozmerov mobilnej batérie. Doteraz sa ale nič neukázalo na spotrebiteľskom trhu. Zmení sa to v nadchádzajúcich rokoch alebo zostaneme na tom istom mieste, kde aj momentálne sme?

Ste spokojní s výdržou vášho Android smartfónu? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.