Úvod Novinky Aktuálne AMD čelí vážnej žalobe: Výrobca procesorov vraj klamal o počte jadier v...

AMD čelí vážnej žalobe: Výrobca procesorov vraj klamal o počte jadier v jeho čipoch

8

Keď ide o výkon procesorov, marketingové oddelenie výrobcov často zveličuje to, čo ich najnovšie produkty skutočne dokážu. Spoločnosť AMD však zistila, že ohľadom tvrdení existujú určité limity, ktoré sa neoplatí prekročiť.

Výrobca totiž čelí vážnemu obvineniu ohľadom svojich procesorov radu Bulldozer, pri ktorých mal klamať zákazníkov o počte jadier. V marketingových materiáloch sa uvádzalo, že procesor ponúkal až osem jadier, pričom ich reálne mal len štyri. Každé jadro tvorilo len polovicu modulu a nedokázalo pracovať individuálne. Procesory Bulldozer preto nedokázali spracovať toľko procesov, koľko by ste od skutočného osemjadrového procesora očakávali. Ak ste si nepreštudovali dizajn týchto procesorov a očakávali ste pri ich kúpe poriadny výkon, mohli ste ostať poriadne sklamaní. Presne to je dôvod, prečo teraz AMD čelí tak vážnej žalobe.

Spoločnosť AMD sa zatiaľ k problému nevyjadrila. Z budúceho usporiadania procesora s názvom Zen, je však jasné, že od modulárneho dizajnu radšej ustupujú. Zen totiž prinesie oveľa tradičnejší dizajn, na ktorý sme zvyknutý napríklad pri firme Intel. Takýto prístup teda bude pravdepodobne zodpovedný za väčšie procesory, no zároveň by mali byť výkonnejšie, čo vôbec nie je na škodu. Najdôležitejšie je však to, že spoločnosť v budúcnosti kvôli usporiadaniu jadier nebude čeliť ďalším žalobám.

Obavy zo strany AMD sú však čoraz reálnejšie. Za klamanie zákazníkov môže zaplatiť veľmi veľkú čiastku, čo by už tak trápiacej sa spoločnosti vôbec nepomohlo.