Úvod Zaujímavosti V roku 2016 bude na svete cez 2 miliardy používateľov smartfónov

V roku 2016 bude na svete cez 2 miliardy používateľov smartfónov

1

Digitalizácia našej civilizácie naberá na obrátkach. Jasne to dokazujú aj čísla od analytických spoločnosti, podľa ktorých má byť medzi nami koncom roka 2015 okolo 1,9 miliardy a v priebehu roka 2016 až 2,2 miliardy používateľov inteligentných mobilných telefónov.

Takéto predpovede vyplývajú z profesionálneho výskumu eMarketer.

Najväčší podiel na spotrebiteľskom trhu budú mať samozrejme i naďalej dostupné kúsky s operačným systémom Android, pričom sa dopredu už začne tlačiť aj nový Windows 10. Veľký potenciál rastu používateľov majú predovšetkým rozvojové krajiny v Afrike či na Blízkom východe.

Až 30% tradičných výrobcov skončí

Ako tvrdia ďalšie predpoklady na rok 2016 a ďalších 4 až 5 nadchádzajúcich rokov, približne 30% z renomovaných výrobcov smartfónov skončí s ich doterajším biznisom. Niekoľko potvrdzujúcich detailov môžeme dokonca vidieť už teraz s taiwanskou spoločnosťou HTC alebo mobilnou divíziou japonského giganta Sony, ktoré majú už dlhšie menšie problémy s predajom produktov. Nátlak pociťujú hlavne zo strany čínsky výrobcov, ktorí na vytlačenie konkurencie využívajú celkom agresívnu cenovú politiku.

Rozhodnú inovácie

V roku 2016 budú o víťazoch rozhodovať predovšetkým technologické inovácie vo vynovených vlajkových lodiach. Pri vývoji je preto nevyhnutné zamerať pozornosť ako na prichádzajúci štandard pod názvom 3D dotyk, tak aj na drobnosti ako typ konektora a slotu (obojstranný USB Type-C napríklad) alebo čo najtenšie rámiky okolo displeja.

Taktiež možno očakávať príchod diskrétneho snímača dúhovky, ktorý má ambície nahradiť tradičný senzor na odtlačky. Jeho rozmach by znamenal pre výrobcov jednu z možností inovácie a pre zákazníkov veľmi lákavý prvok hardvérovej výbavy.

Čo od mobilného priemyslu očakávate v roku 2016 vy?