Úvod Zaujímavosti Čo znamená USB Type-C? Zabudnite na rýchlosť, ide iba o tvar

Čo znamená USB Type-C? Zabudnite na rýchlosť, ide iba o tvar

Viete aký je rozdiel medzi USB Type-C a USB 3.1? Ak nie, čítajte ďalej.

4
USB Type-B a USB Type-C

Ak patríte medzi tých, ktorí si automaticky spájajú moderné a obojstranné USB Type-C s väčšou rýchlosťou prenosu dát, tak sa mýlite. Tento štandard nedefinuje použitú technológiu, ale iba fyzický tvar dvoch vzájomné spájaných častí – konektora a príslušného slotu.

USB typu C momentálne nájdeme vo viacerých mobilných zariadenia. A v blízkej budúcnosti jeho prítomnosť ešte poriadne narastie. Výhody „céčka“ spočívajú najmä v obojstrannom spôsobe zapojenia – v skratke univerzálnosti. Používateľ tak nemusí brať ohľad na to, akou stranou zasúva konektor do slotu, čo o zaužívanom microUSB typu B povedať ani zďaleka nemôžeme.

Dnešné microUSB prepojenie, ktoré dennodenne používame na nabíjanie našich smartfónov alebo tabletov, patrí do typu B, kde sa nachádza aj štandardné či miniUSB. V tejto kategórii je ale aj microUSB s technológiou USB 3.0. Čo to teda všetko znamená?

Zľava doprava: Micro, Mini, Štandard + 2x typ A
Zľava doprava: Micro, Mini, Štandard USB Type-B + 2x Type-A (foto: wikimedia.org)

Typ USB je iba o tvare

Keď sa hovorí o type USB, nemyslí sa tým rýchlosť prenosu dát alebo maximálny energetický výstup na nabíjanie pripojeného elektronického zariadenia. Tieto dve dôležité vlastnosti totiž definuje verzia USB s číselným označením 1.0, 2.0, alebo 3.0, kam po novom zapadá aj 3.1 (len pre zaujímavosť, Type-C s USB 3.1 má nový MacBook od Apple), a nie špecifický typ konektoru.

Ak si kúpite napríklad Xiaomi Mi 4c, USB Type-C síce dostanete, ale nie s technológiou USB 3.0 alebo 3.1, čo znamená, že sa od klasickej microUSB konektivity, akou disponuje napríklad Xiaomi Mi 4i, odlíšite iba fyzickou formou a nie väčšími prenosovými kapacitami. Typ C môže preto byť aj súčasťou staršej technológie pod označením USB 2.0.