Úvod Novinky Aktuálne USA v obavách: Ruské ponorky majú vraj na muške internetové káble

USA v obavách: Ruské ponorky majú vraj na muške internetové káble

70
Ruská ponorka (foto: wikimedia.org)

Čo by sa stalo, ak by niekto poškodil hlavný prúd digitálnej diaľnice, ktorý sa nachádza hlboko pod hladinou mora? Tak katastrofálne následky si samozrejme nechce nikto ani len predstaviť. Námorníctvo Spojených štátov má preto kvôli prítomnosti ruských vojenských jednotiek v takýchto zraniteľných oblastiach skutočné veľký strach.

O celej záležitosti informoval renomovaný spravodajský web The New York Times, pričom zároveň dodal, že nič také momentálne Rusi zatiaľ nespravili. Takže ide iba o pravdepodobnosť, ak by aktuálny konflikt medzi dvomi veľmocami prerástol do horšieho štádia. Citovaní boli bližšie nešpecifikovaní velitelia amerického námorníctva, ktoré sleduje aktivity potenciálneho nepriateľa v blízkosti infraštruktúry od Severného mora až po severnú Áziu a v okolí brehov USA.

Internet predstavuje pre nepriateľov USA strategickú oblasť. Pokiaľ by sa ho niekomu podarilo ochromiť, môže to mať pre zbytok moderného sveta – vrátane Európy – negatívny dopad naozaj obrovských rozmerov.

Prostredníctvom internetu momentálne funguje takmer celá ekonomika, vlády, poskytovanie nie len spravodajských informácií či bežná komunikácia medzi ľuďmi.

Putin: Ide o projekt CIA

Ruský prezident Vladimír Putin, ktorého popularita v domácej krajine stúpla na takmer 90%, predstavuje jedného z novodobých globálnych lídrov proti terorizmu. Okrem teroristov však nemá rád ešte jednu vec – internet. Ten je podľa neho tajným projektom americkej CIA na sledovanie jeho nevedomých používateľov.

Je teda zrejmé, že prítomnosť ruskej armády na tak dôležitom mieste nepredstavuje absolútne žiadnu náhodu. V prípade vypuknutia ozbrojeného konfliktu môžu podmorské káble predstavovať jeden z prvých terčov ofenzívy.