Úvod Zaujímavosti Miesto živého šoféra počítač: Nové autá TOYOTA riadi umelá inteligencia

Miesto živého šoféra počítač: Nové autá TOYOTA riadi umelá inteligencia

0
LEXUS GS

Internetový gigant z USA nie je jediný, kto pracuje na osobných automobiloch z budúcnosti. Legendárna Toyota z Japonska plánuje nabrať v najbližších rokoch podobné smerovanie. Jej filozofia je však unikátna.

Miesto snahy nahradiť živých šoférov prepracovanými počítačmi zameria svoju pozornosť na dokonalú fúziu obdivoch strán, čím by mal byť eliminovaný problémový ľudský faktor, ktorý stojí za obrovským množstvom dopravných nehôd. Také niečo je dosiahnuteľné za pomoci integrovaných senzorov okolitého prostredia, 3D skenerov, kamier a iných snímacích doplnkov. Podobnú výbavu nesú aj nové elektromodely Tesla s auto-pilotom.

Ako sme sa dozvedeli, Toyota zopár prvých autonómnych prototypov v uliciach Tokya už má. Futuristický projekt nesie názov ´Highway Teammate´ a spolupracujú na ňom dve prestížne univerzity (MIT aj Standford), pričom japonská automobilka investuje počas následujúcich piatich rokov do vývoja až 50 miliónov dolárov. Reálneho produktu pre spotrebiteľov sa dočkáme do roku 2020.

Problém so súčasnými samo-jazdiacimi autami spočíva podľa Toyoty v tom, že reagujú na základe naprogramovaných inštrukcií. Revolúciu chce preto dosiahnuť vytvorením robota, ktorý vie sám za seba myslieť.

Umelá inteligencia by sa podľa dostupných informácií mala rozdeľovať do troch tried – prvá dokáže identifikovať možné problémy a realizuje rozhodnutia, ďalšia má na starosti komunikáciu s inými vozidlami alebo infraštruktúrou a tretia, posledná, zase s vodičom, pričom bude monitorovať jeho aktuálny stav (únavu atď.).

Možnosť aktivácie robota, schopného šoférovať automobil bez jediného zásahu človeka za volanom, bude tak či tak k dispozícii – výrobca ale tvrdí, že takáto funkcia je zameraná najmä na tých, ktorí to vlastnými silami nedokážu. Tým mal zrejme na mysli zrakovo alebo iným spôsobom fyzicky postihnutých jedincov.

Výhoda áut so samo-jazdiacimi vlastnosťami spočíva predovšetkým v uľahčení dlhšej jazdy alebo v bezpečnosti nielen pasažierov, ale aj ľudí nachádzajúcich sa pri vozidle. Integrované technológie dokážu monitorovať blízke okolie a následne vyhodnocovať pravdepodobnosť vzniku kolízie, vďaka čomu poskytujú potrebné dáta pre rozhodovanie riadiaceho počítača, ktorý má volant vo svojich virtuálnych rukách.