Úvod Výrobcovia Sony SONY si polepšilo, no smartfóny a tablety sa stále predávajú zle

SONY si polepšilo, no smartfóny a tablety sa stále predávajú zle

4
Sony Xperia Z5

Japonský samuraj ani za posledný kvartál nezaznamenal pozitívne zlepšenie predaja smartfónov a tabletov z modelovej rady Xperia. Medziročný – až 15 percentný – pokles predaja však neveští nič dobré ani do blízkej budúcnosti. Sony má ale šťastie, že iné divízie aktuálne oslavujú dobrý úspech.

Napríklad také herné oddelenie nadobudlo na predajoch hier a herných konzol v medziročnom porovnaní asi 16% navýšenie, čo nie je vôbec zlé. To viedlo k takmer $200 miliónovému operačnému profitu, pričom pre celú korporáciu zaznamenali operačný profit v hodnote 733 miliónov amerických dolárov.

Divízia, ktorá sa zoberá vývojom a výrobou moderných senzorov do fotoaparátov, zase získala vďaka posilneniu dolára voči kórejskému jenu menšiu porciu výhod.

Od tretieho štvrťroku súčasného fiškálneho roku (štvrtý je ten klasický, ktorý končí koncom decembra) sa však očakávajú mierne zlepšenia, a to hlavne kvôli Vianociam. V tom majú Sony napomôcť jej vynovená generácia vlajkových lodí Xperia Z5, Z5 Premium a malej Z5 Compact, o ktorú prejavovali záujem nie len média.

Sony si z komplexnejšieho pohľadu – ako na korporáciu – oproti minulému roku teda výrazne polepšila. Vtedy bola ale poznačená negatívnym vplyvom straty z odpísania hodnoty mobilnej divízie o zhruba 1,5 miliardy USD.