Úvod Novinky Aktuálne Dobré správy: SONY otvorí novú fabriku na smarfóny, mobilnú divíziu nepredá

Dobré správy: SONY otvorí novú fabriku na smarfóny, mobilnú divíziu nepredá

Špekulácie o predávaní stratovej mobilnej divízie Sony sú výmysel. Výrobca dokonca spustí prevádzku novej výroby.

15
Sony

Vyzerá to tak, že depresie, ktoré spôsobili mnohým fanúšikom japonského výrobcu nedávne správy, boli maximálne zbytočné. Podľa tých malo Sony posunúť stratovú divíziu na vývoj mobilných zariadení inej spoločnosti.

Spustenie prevádzky novej výrobnej fabriky však toto ničím oficiálnym nepodložené tvrdenie akurát tak vyvracia, pričom tá má byť dokonca prvou za posledných dvadsať rokov v telekomunikačnom segmente. Špekulácie o predaji stratovej časti rovnako vyvrátil i CEO Hiroki Totoki.

Sony sa zameria na opravu a pridelenie novej montážnej linky do už existujúcej infraštruktúry na Taiwane, ktorú ešte v roku 2011 zasiahli masívne povodne. Odvtedy bola dočasné odstavená.

Informoval web nikkei.com.

Hromadná produkcia odštartuje od budúceho – fiškálneho – roka. Investícia vyjde výrobcu na niekoľko miliard jenov.

Linka bude zameraná na komplexný (end-to-end) systém, zostavený z niekoľkých procesov, ktorého úloha spočíva aj v montáži čipsetov do Android smartfónov či tabletov. A ročne vraj spočiatku vyprodukuje niekoľko miliónov kusov produktov.

Naposledy v roku 1995

Otvorenie poslednej fabriky japonského giganta s podobným zameraním zrealizovali pritom ešte v roku 1995. Ide teda o veľkú udalosť, ktorá prinesie pozitívny vplyv nielen na kvalitu, ale aj súčasné výrobné náklady. Tie by mohli bez ohľadu na výšku počiatočnej investície výrazne klesnúť.

Výhodou je tiež, že na rozdiel od starej fabriky, tá nová nebude mať iných vlastníkov, čo vedeniu spoločnosti Sony umožní rýchle rozhodovanie bez potreby brať ohľad na externé subjekty.

Stratový štvrťrok

Sony zaznamenalo na konci prvého fiškálneho štvrťroku, ktorý končil 30. júna, operačnú stratu až 188 miliónov amerických dolárov a výnosy (zisk bez odpočítania nákladov) za rovnaké obdobie klesli zhruba o 16%.

Nedávno ale uzreli svetlo sveta tri špičkové telefóny – Xperia Z5, Z5 Premium vrátane malej Z5 Compact. Mnohí analytici preto očakávajú, že stratový biznis opäť naberie pozitívny smer a prinesie ružovú budúcnosť.

Xperia Z5 Compact, Z5 a Z5 Premium
Xperia Z5 Compact, Z5 a Z5 Premium

HTC na opačnej strane

Taiwanský výrobca High Tech Computer nedávno pristúpil k úplne opačnému kroku – rozhodol sa vlastné kapacity na výrobu smartfónov po rokoch predať. Nadobudnuté finančné prostriedky zrejme využije na to, aby sa dostal z červených čísiel, ktoré ho kvôli neúspechu už pomerne dlho prenasledujú.

Fabriku postavil za viac ako 32 miliónov dolárov pred šiestimi a pred piatimi rokmi na základe rastúceho dopytu zdvojnásobil jej kapacitu. Na akvizíciu pristúpila bližšie neznáma čínska spoločnosť.