Samsung Galaxy S7. Nadchádzajúci TOP model kórejského giganta by mal poháňať nielen procesor vlastnej produkcie, poriadne výkonný Exynos 8890, ale aj ďalší high-end kus kremíka od spoločnosti Qualcomm, Snapdragon 820.

Smartfón Samsung Galaxy S7 bude teda dostupný v dvoch verziách, jednej pre medzinárodný trh a druhej s iným čipsetom, napríklad pre ázijské krajiny, USA a pod. Podľa najnovších správ z priemyselných zdrojov Samsung aktuálne pracuje na akejsi „oprave“, respektíve optimalizácii procesoru Snapdragon 820, ktorý plánuje použiť práve vo vrcholovom smartfóne Galaxy S7.

Samsung konkrétne modifikuje riadiaci program mikroprocesorovej jednotky a ak to nebude stačiť, výrobca bude nútený použiť sofistikovanejší spôsob pre odvod tepla z tohto čipu.

Ide teda pravdepodobne opäť o problém s prehrievaním, za čo si Qualcomm vyslúžil vlnu kritiky už pri procesore Snapdragon 810. Ten mimochodom plánoval Samsung použiť v smartfóne Galaxy S6, práve kvôli prehrievaniu tak nekonal a urobil dobre. Exynos 7420 v Galaxy S6 pracuje skvele.

Snapdragon 820 je 64-bitový čip, ktorý je ale vyrábaný 14 nm finFET technológiou Samsungu, čiže k úplnej dokonalosti tejto čipovej sady nakoniec možno prispeje práve Samsung.

01-0

Spoločnosti Qualcomm a Samsung sú zároveň pod veľkým tlakom. Qualcomm po minuloročnom fiasku s procesorom Snapdragon 810 musel prepustiť 15% zamestnancov, nehovoriac o narušenej dôvere akcionárov a hlavne odberateľov. Na čipsete Snapdragon 820 teda stojí osud spoločnosti.

Samsung si od Galaxy S7 sľubuje poriadne čísla predaja a pokiaľ nebude Snapdragon 820 fungovať tak ako má, respektíve tak ako výrobca deklaruje (o 40% vyšší grafický výkon a o 40% lepšia spotreba energie oproti S810), nastane problém.

Snapdragon1Klesnú predaje a teda aj zisk, Samsung si pošramotí kvalitatívnu povesť a ostatní výrobcovia sa radšej obrátia na konkurenciu, v tomto prípade pravdepodobne na MediaTekSnapdragon 820 totižto plánujú vo svojich zariadeniach použiť aj spoločnosti ako LG, HTC či dokonca Xiaomi, pokiaľ by sa k nemu otočili chrbtom, Quacomm by čakali ťažké časy.