Automatizácia výrobných procesov je dnes bežným štandardom v nadnárodných spoločnostiach a ich výrobných továrňach, stále je však v drvivej miere zastúpená ľudská pracovná sila.

Automobilka Tesla má napríklad výrobnú linku pre svoje elektromobily plne automatizovanú, bez jedinej ľudskej ruky, tie len kontrolujú operácie a pracujú na detailoch.

Vyzerá to, že podobným smerom sa vyberie aj Samsung.

Ten totižto získal investíciu od juhokórejskej vlády po prepočte približne vo výške 14,8 miliónov dolárov, ktoré sú určené na vývoj robotov schopných nahradiť ľudskú pracovnú silu.

Samsung ich má za úlohu navrhnúť, otestovať a v konečnom dôsledku sám produkovať, keďže ich prípadný dovoz zo zahraničia, respektíve nákup technológie a patentov by bol nesmierne drahý.

Juhokórejské ministerstvo obchodu, priemyslu a energetiky očakáva, že sa Samsungu podarí dokončiť práce na robotoch do konca roka 2018. Podľa ministerstva je cieľom vytvoriť inteligentné továrne a priniesť tak masívnu inováciu do výrobného sektora.

Jeden z najnovších inteligentných robotov prezentovaný tento rok na svetovej výstave automatizácie v Soule
Jeden z najnovších inteligentných robotov prezentovaný tento rok na svetovej výstave automatizácie v Soule

Dôvodom takejto investície a vývoja sú neustále rastúce mzdy pracovníkov v Číne, ktorí sú vo všeobecnosti považovaní za lacnú pracovnú silu. To sa však postupne mení.

V globálnom biznise s robotikou v minulom roku pretieklo cez 10,7 miliárd dolárov a tento rok to bude určite viac. Čo sa týka krajín, ktoré vo výrobných procesoch používajú inteligentných robotov, na čele je Čína, v tesnom závese Japonsko a o tretie miesto sa bije práve Južná Kórea s USA.

Roboti zastupujú v súčastnosti asi 10% v celosvetovom výrobnom procese, v najbližších desiatich rokoch to má byť až 20%.

Otázka, či roboti v budúcnosti nahradia pri výrobe ľudí, je teda už viac-menej zodpovedaná.