Úvod Výrobcovia Samsung Samsung čelí tvrdému obvineniu: Podobne ako VW mal pri testoch znižovať spotrebu...

Samsung čelí tvrdému obvineniu: Podobne ako VW mal pri testoch znižovať spotrebu energie, EÚ spúšťa vyšetrovanie

5

Po emisnom škandále nemeckej automobilky Volkswagen čelí podobným obvineniam aj juhokórejský gigant, Samsung. Ten mal pri testoch umelo znižovať spotrebu svojich televízorov. Tie mali byť energeticky úspornejšie len v laboratóriu, v bežnej prevádzke však vykazujú vyššiu spotrebu elektriny. Obvinenia pochádzajú od skupiny vedcov z ComplianTV, ktorú financuje Európska únia.

Televízie juhokórejského výrobcu dokážu zistiť oficiálne testovanie úradu IEC (International Electrotechnical Commission), počas ktorého znižujú spotrebu na hodnoty, ktoré sú v bežnej prevádzke nereálne.

Štúdia, ktorú cituje server The Guardian pritom tvrdí, že televízory od Samsungu vykazujú pri testoch pokles spotreby takmer o polovicu. Vzhľadom na to, že televízory tvoria približne 10% celej spotreby elektriny domácnosti, sa teda jedná o závažné obvinenie. Spornou technológiou v prípade týchto televízorov má byť Motion Lighting. Jedná sa o technológiu, ktorá znižuje jasnosť obrazu, a tak aj spotrebu energie. Technológia sa aktivuje hlavne vtedy, keď je obraz v televízii v rýchlejšom pohybe.

Samsung sa proti týmto tvrdeniam ohradil a nazval ich nezmyselnými. Kritizoval aj prirovnanie k škandálu automobilky Volkswagen. Štúdia pritom tvrdí, že počas prvej minúty od spustenia testovacieho videa spotreba klesla zo 70 wattov na približne 39. Hovorca britskej mimovládnej organizácie Energy Saving Trust, Richard Kay, uviedol, že takéto zníženie je nie normálne.

Samsung naopak vo svojej tlačovej správe informoval, že na svoju technológiu Motion Lighting z roku 2011 je hrdý. Zákazník sa podľa nich môže rozhodnúť zmeniť nastavenie zobrazenia obrazu alebo sa prepnúť do iného režimu, v ktorom sa táto funkcia vypne. „Dávame tak našim zákazníkom na výber, či sa rozhodnú uprednostniť energetickú účinnosť alebo výkon v ich televízore,“ vysvetľuje Samsung.

Európska únia sa na základe zistení ComplianTV povedala, že prípad televízorov Samsung dôkladne vyšetrí a zistí, či pri testoch skutočne nepodvádzala. Podobný osud však čaká aj výrobcov práčiek, chladničiek a iných zariadení do domácností.