Operačný systém Android, ako aj rôzne aplikácie v našich smartfónch a tabletoch, pracujú s informáciami o našej polohe, pričom niekedy je toto množstvo dát až desivé. Pokiaľ chcete vedieť, kde ste sa pohybovali, stačí kliknúť na tento odkaz.

Samotná spoločnosť Google transparentne vysvetľuje, akým spôsobom tieto dáta o polohe využíva a zároveň ich drží bezpečne pod zámkom vo svojich dátových centrách.

Vďaka polohe vie Google lepšie cieliť reklamu, upozorniť vás napríklad na dopravné obmedzenie alebo zobraziť aktuálne počasie v konkrétnej lokalite.

Rôznych možností, ako využiť informácie o našej polohe je viac a tie patrične využívajú aj aplikácie tretích strán. K polohe si pýtajú prístup dokonca aj rôzne, na prvý pohľad jednoduché hry. Pokiaľ nechcete, aby vývojári Candy Crush Sagy vedeli, že ste boli včera v Tescu, môžete im v tom zabrániť.

Individuálne nastavenie povolení k umiestneniu

Ak nechcete úplne odstaviť využívanie dát o vašej polohe, keďže niekedy sú naozaj nápomocné, môžete k nim vypnúť prístup iba pre konkrétne aplikácie.

Postačí na to bezplatný nástroj AppOps. Po spustení stačí zo zoznamu vybrať aplikáciu, ktorej chcete zamedziť prístup k polohe a prepnúť tlačidlo umiestnenia do polohy OFF.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.slvn.appops“]

appops

Úplné vypnutie prístupu k vašej polohe

Samozrejme, zdieľaniu všetkých informácií o vašom umiestnení môžete dať absolútny stop a to prostredníctvom štandardných nastavení smartfónu.

Jednoducho navštívte menu s nastaveniami, nájdite položku „umiestnenie“ a v hornej časti vypnite zdieľanie informácií o polohe.

umiestnenie

Všetky nastavenia je v prípade potreby pochopiteľne možné opätovne zapnúť.