Úvod Zaujímavosti Máte v kufri batériu? Na letisku vás s ňou do lietadla nepustia!

Máte v kufri batériu? Na letisku vás s ňou do lietadla nepustia!

2

Americký letecký úrad po leteckých spoločnostiach žiada, aby neodbavovali batožinu, v ktorých sa nachádza lítiová batéria. Toto nariadenie už istú dobu platí v Číne a je striktne dodržiavané. Teraz sa to bude týkať aj nás.

Toto nariadenie vydal Americký letecký úrad (FAA) tento týždeň. V batožine, ktorá putuje do nákladného priestoru lietadla, nesmú byť prepravované všetky typy lítiových batérií, ktoré nie sú súčasťou iného elektrického zariadenia. Nariadenie sa teda vzťahuje ako na náhradné batérie, tak i na takzvané externé záložné batérie.

Tieto typy batérií môžu cestujúci prepravovať len u seba, v príručnej batožine alebo aj vo vrecku. Pokiaľ by nastala situácia, kedy príručná batožina musí byť z dôvodu preplnenia úložných priestorov v kabíne lietadla presunutá do batožinového priestoru, musí cestujúci batérie vybrať a mať ich u seba aj tak.

Odbavená batožina, v ktorom sa zistí prítomnosť tejto batérie, nesmie byť prepravená. Regulácia sa navyše vzťahuje i na množstvo a aj veľkosť náhradných a externých batérií. Nesmie byť prepravovaný obchodný tovar a vzorky, batérie musia byť určené len pre osobné použitie. U menších batérií nie je množstvo obmedzené, pri batériách s kapacitou 101 až 160 Wh je možné v kabínovom priestore prepravovať maximálne dve.

Nariadenie sa zatiaľ týka letov v rámci USA a letov z a do USA. V Európe preprava batérií zatiaľ nie je obmedzená.

Dôvodom tohto nariadenia je riziko vzplanutia batérií. Problém s lítiovými batériami mal napríklad nový dopravný Boeing 787. Batérie sa prehrievali a explodovali, v jednom prípade dokonca začali horieť. V tomto prípade sa síce jednalo len o súčasť lietadla, no FAA upozorňuje, že z dávnejších testov hrozí riziko skratu, prehriatia a požiaru.