Úvod HTC HTC One A9 Je to fér? HTC One A9 je v Európe menej výkonný a...

Je to fér? HTC One A9 je v Európe menej výkonný a drahší než v USA

8
HTC One A9

HTC si od svojej novinky One A9 sľubuje veľa. Pre Európskych zákazníkov však bude cenovka nastavená vyššie, ako pre tých Amerických. Tí ho navyše dostanú v lepšej výbave. Je to fér?

Tento model od upadajúceho taiwanského výrobcu HTC je označený ako jedna z posledných možností záchrany. Uvidíme však, aký úspech zožne u Európskych zákazníkov, keďže tých by mal tento smartfón strednej triedy stáť dosť peňazí.

V USA bude tento model bez zablokovania dostupný za cenu zhruba 400 dolárov (354 €), čo je vzhľadom k výbave celkom slušná cena. Je však nutné dodať, že ceny Američanov sú uvádzané bez DPH, ktorá je v každom štáte iná – od 0% až po 10%, čo znamená, že cenovka za One A9 môže stúpnuť po prepočte na cca 387 EUR.

Samozrejme, v Európe vládne úplne iná cenová politika HTC, čo znamená, že za smartfón si záujemcovia musia vyčleniť cca 554 EUR, čo je už trochu iná káva. Dopyt je teda otázny, keďže cena za tento smartfón je taká, ako za najlepšie modely na trhu pred pár rokmi. Výbava HTC však špičková nie je.

Avšak pre férové porovnanie musíme k americkej sume pripočítať našu DPH. Cena je však aj tak stále nižšia, ako u nás.

Aby toho nebolo málo, Americký zákazník si domov odnesie lepší telefón, ako ten Európsky. Rozdiel je nielen v užívateľskej pamäti (32 GB vs. 16 GB), ale aj v tej operačnej (3 GB vs. 2 GB).

HTC tak opäť riskuje svoju existenciu a opakuje nešťastnú stratégiu, keďže prehnané ceny sa týkali aj modelov One M9 a One M9+.

Pre pripomenutie parametrov novinky od HTC si prečítajte náš článok k téme.