Projekt Loon v praxi

Projekt Loon je jedna z najambicióznejších iniciatív, ktorú Google v posledných rokoch vyvíja, a vďaka nej bude v budúcnosti dostupné rýchle internetové pripojenie aj v odľahlých častiach sveta.

V podstate ide o výškové balóny, ktoré sa budú vznášať v približne dvojnásobnej výške, v akej lietajú lietadlá a pre svoj „chod“ budú využívať solárnu energiu.

Balón je teda vybavený solárnymi panelmi, internet bude na zem doručený prostredníctvom bezdrôtového vysielača, ktorý dokáže pokryť obrovské územie. Ak sa budete pohybovať na území v pokrytí balóna, jednoducho sa pripojíte na WiFi.

Balóny sa tak môžu vznášať nad nedostupnou púšťou, hlbokým lesom ale hlavne v rozvojových a nedostupných oblastiach, kde nie je dostatočne vybudovaná infraštruktúra pre klasické vedenie dátovej konektivity.

loon

Projekt má určite opodstatnené základy, keďže podľa odhadov, dvaja z troch ľudí nemajú v súčastnosti spoľahlivé alebo vôbec žiadne pripojenie na internet.

Spoločnosť Google dnes oznámila, že sa dohodla s poprednými operátormi, respektíve poskytovateľmi dátových služieb, a Projekt Loon sa v budúcom roku začne testovať nad územím Indonézie. Google tvrdí, že sa mu tak podarí pripojiť na internet až 100 miliónov ľudí v danej oblasti a v jej okolí.

Sergey Brin, prezident Alphabet Inc. (Google) s predstaviteľmi popredných operátorov v oblasti
Sergey Brin, prezident Alphabet Inc. (Google) s predstaviteľmi popredných operátorov v oblasti

Indonéziu charakterizuje nedostupný a členitý terén tvorený množstvom roztrúsených ostrovov, ktorých je až 17 000. Preto je táto lokalita pre danú službu ako stvorená. Dve tretiny obyvateľov Indonézie nemajú prístup k internetu.

Testovanie začne už budúci rok, pričom balóny sa postarajú o pokrytie so 4G rýchlosťou, Google nie je ale jediná spoločnosť, ktorá má takéto plány.

Mark Zuckerberg (Facebook) chce do vzduchu vypustiť autonómne drony, ktoré bude tak isto poháňať solárna energia, a ktoré budú vysielať internet. V tesnom závese je ale aj ďalší inovátor.

Elon Musk (PayPal, Tesla, SpaceX) chce ľuďom poskytovať pripojenie na internet vysielané priamo z vesmíru.