Úvod Zaujímavosti TEST mobilnej Wi-Fi od Huawei, ktorá funguje so SIM kartou a má...

TEST mobilnej Wi-Fi od Huawei, ktorá funguje so SIM kartou a má microSD slot

18
Huawei Mobile Wi-Fi

V dnešnej digitálnej dobe nie je problém zobrať vysokorýchlostný internet kdekoľvek so sebou a pripojiť naň niekoľko zariadení naraz. Niektoré portfólia výrobcov zameraných na telekomunikácie obsahujú aj produkty, ktoré nám umožňujú vytvoriť Wi-Fi bez toho, aby sme mali prístup k elektrickej sieti alebo museli míňať drahocennú energiu z nášho smartfónu. Stačí len vložiť SIM kartu, nabiť batériu a užívať si slobodu.

Na redakčnom stole nám okrem telefónov pristál aj jeden malý a veľmi užitočný pomocník z Číny. Je mobilný, kompaktný, kvalitne spracovaný a pozostáva z plastu s matným povrchom. Jedná sa o zariadenie Mobile Wi-Fi od spoločnosti Huawei, ktoré vám poslúži ako prenosný prístupový bod k digitálnej diaľnici s podporou LTE cat4 (maximálna rýchlosť sťahovania 150 Mbit/s), pričom zvláda hneď niekoľko postranných, no za to žiadaných funkcií. Vďaka malým rozmerom ho navyše nebude problém nosiť ani v úzkych vreckách nohavíc.

V útrobách routeru E5577C nájdete okrem slotu pre microSIM miesto na vloženie microSD karty, vďaka čomu z neho relatívne jednoducho spravíte dostupné úložisko pre viacero bezdrôtovo pripojených smartfónov alebo tabletov. Zároveň poslúži ako takzvaný extender, čiže na zlepšenie signálu napríklad domácej Wi-Fi, takže budete už môcť surfovať na miestach, kde ste mali doteraz problém s padajúcim internetovým pripojením.

wifihuawei

LCD displej a tlačidlá

Predná strana Huawei Mobile Wi-Fi pozostáva z veľkého hardvérové tlačidla s kvalitnou fyzickou odozvou a 1,45-palcového monochromatického LCD displeja, na ktorom budete mať prístup k dôležitým informáciám. Ten umožňuje zobrazovanie aktuálnej úrovne signálu mobilnej siete, batérie či rozšírenej Wi-Fi. Taktiež sa z neho dozviete jej názov (alebo operátora), množstvo prenesených dát, heslo na pripojenie alebo počet aktuálne pripojených mobilných zariadení.

Nastavenia ďalej obsahujú výber z dvoch pásiem (2,4 a 5 GHz), WPS pre vyššiu bezpečnosť, zapnutie/vypnutie dátového roamingu alebo extenderu. Bočná strana konštrukcie dokonca ukrýva port, ktorý slúži na pripojenie externej antény. V jej vrchnej časti zase nájdeme ďalšie – a posledné – hardvérové tlačidlo na prístup do menu.

Špičková aplikácia

Výrobca Huawei zverejnil pre používateľov aj šikovnú aplikáciu pre operačné systémy Android a iOS (odkaz do App Store), prostredníctvom ktorej nadobudnete prístup nielen k rozšíreným nastaveniam. V jej používateľskom prostrední dokážete sledovať a manažovať aktívne pripojenia (maximálne 10), zistíte podrobnejšie detaily o výdrži energie a môžete pristupovať k vzdialeným dátam na externej karte.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.huawei.mw“]

Úlohou aplikácie je teda zlepšiť pohodlie používateľa, čo sa aj podarilo, nakoľko obsahuje všetko, kvôli čomu by ste sa museli hrabať priamo v nastaveniach na nedotykovom zobrazovacom paneli prenosného bodu.

Párovanie prebieha dvomi spôsobmi – buď cez skenovanie QR kódu, ktorý sa zobrazí na displeji, alebo prostredníctvom číselného kódu.

Ak máte k bodu pripojené viaceré Android smartfóny alebo tablety a v každom z nich nainštalovanú voľne dostupnú aplikáciu, dokážete medzi nimi zdielať súbory či iné aplikácie. A rovnako poteší aj funkcia na odosielanie krátkych textových správ (SMS) priamo zo SIM karty mobilnej Wi-Fi (ak to operátor samozrejme umožňuje).

Screenshot_2015-10-04-23-09-42-564
Screenshot_2015-10-04-23-09-51-078
Screenshot_2015-10-05-14-34-56-232
Screenshot_2015-10-05-15-38-19-044

A čo výdrž?

Vymeniteľná batéria na jedno nabitie vydržala až šesť hodín neustálej prevádzky. K dispozícii je i špeciálny šetriaci mód, ktorý sa postará o badateľné predĺženie výdrže tak, že mobilnú Wi-Fi prepne do režimu spánku, ak sa v danej chvíli nevyužíva. Čo sa týka veľkosti kapacity, tak tá je 1500 mAh.

wifihuawei2

Oplatí sa?

Od Wi-Fi routeru, ktorý stojí 75 eur, získate naozaj bohatú porciu funkcionalít. Hodí sa ale predovšetkým tomu, kto často cestuje a zároveň potrebuje k internetu pristupovať z viacerých mobilných zariadení naraz. Nevidím tu však problém ani s modernými domácnosťami – stačí iba jednoducho pripojiť zdroj energie (cez microUSB port) a vypnúť šetriaci režim.