Úvod Výrobcovia HTC HTC opäť v problémoch: Nižšie tržby a neistá budúcnosť

HTC opäť v problémoch: Nižšie tržby a neistá budúcnosť

22
HTC v problémoch

Spoločnosť, ktorá stála pri vzostupe operačného systému Android od úplných začiatkov, má v poslednej dobe veľké existenčné problémy. Vyzerá to tak, že zvolené nápravné opatrenia bez opätovného záujmu o jej produkty ničomu nepomôžu. A keď HTC nepomôže ani One A9, budúci rok môže byť pre taiwanského výrobcu veľmi kritický.

Za zničením biznisom spoločnosti High Tech Computer stojí viacero faktorov. Okrem vysokých cien mnohí vlajkovým lodiam vyčítajú aj nedostatočne veľké medzigeneračné zmeny. S novinkou HTC One A9 na to išiel výrobca spočiatku dobre – nový Android 6.0 Marshmallow, aspoň trošku nový dizajn, kovová unibody konštrukcia, AMOLED displej, 5-palcov a veľa iného. Nádeje však aj tak nakoniec zrejme pokazí gigantickou európskou cenovkou, ktorá by sa podľa dostupných informácií mala pohybovať až okolo 500 EUR.

Tržby klesajú

Nejasnú budúcnosť výrobcu naznačujú aj čerstvé obchodné výsledky za tretí štvrťrok 2015, kde tržba klesla oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 7% a oproti tretiemu štvrťroku 2014 viac ako o polovicu. A aj keď operačný profit mierne narástol, stále sa pohybuje v červených číslach pod nulou.

HTC ešte počas druhého štvrťroku oznámilo prepúšťanie 15% zamestnancov, prostredníctvom čoho chcelo zredukovať súčasné náklady. Taktiež odmietlo oznamovať svojim investorom vyhliadky do budúcnosti či predpokladané predaje. Od tohto kroku očakáva najmä ochranu čoraz horšej trhovej hodnoty pred negatívnym vplyvom pádu akcií.