Úvod Zaujímavosti Hrozí vám exekúcia! Na emaily chodia podvodné výzvy, nikomu nič neplaťte!

Hrozí vám exekúcia! Na emaily chodia podvodné výzvy, nikomu nič neplaťte!

7

Naši západní susedia v týchto dňoch čelia vlne výhražných e-mailov, ktoré hrozia exekúciou. S týmto problémom Česi už raz bojovali, no po dlhšej odmlke sa situácia opakuje.

Tentokrát je však štýl správy lepšie štruktúrovaný, vyzerá vierohodnejšie a naozaj pôsobí ako oficiálna správa od Exekútorskej komory Českej republiky. Tá však sama vo svojom vyhlásení upozorňuje, že sa jedná o podvod.

Keďže sú informácie zozbierané z webových stránok niektorých súdnych exekútorov, e-mail pôsobí naozaj dôveryhodne. Dokonca je písaný spisovne oproti minulému pokusu spamerov. E-mail obsahuje výzvu k úhrade dlžnej sumy a následne aj číslo účtu, kam je túto sumu potrebné poslať. Zmysel podvodu však spočíva v prílohe, na ktorú keď užívateľ klikne, stiahne si do svojho počítača malware.

Takto podvodný e-mail vyzerá
Takto podvodný e-mail vyzerá

Obyvatelia Českej republiky sú teda upozorňovaní na existenciu týchto podvodných emailov a taktiež im je odporúčaná väčšia obozretnosť pri otváraní príloh od neznámeho odosielateľa. Najväčším problémom je však asi to, že Exekútorská komora svoje pravé upozornenia naozaj posiela prostredníctvom e-mailov. Tie sú však podpísané elektronickým podpisom súdneho exekútora.

V prípade akýchkoľvek podozrení na nepravosť e-mailu môžete kontaktovať samotnú Exekútorskú komoru, keďže je tu určite možnosť, že sa podvodníci začnú sústreďovať aj na Slovenských obyvateľov. Buďte preto naozaj obozretní.