Sanmay Ved. Muž, ktorý kúpil doménu google.com za 12 dolárov

Možno ste v poslednej dobe, či už u nás alebo v iných médiách zachytili správu, že človeku menom Sanmay Ved sa podarilo kúpiť jednu z najlukratívnejších domén sveta, google.com len za 12 dolárov.

Išlo o bývalého zamestnanca spoločnosti Google, ktorý testoval používateľské rozhranie služby pre kúpu domén a webového priestoru Google Domains a na jeho prekvapenie bola doména google.com voľná, a tak ju kúpil iba za 12 dolárov.

Zároveň získal aj administrátorské práva, Google mu však doménu po chvíli odobral s vysvetlením, že bola už registrovaná a bola mu vrátená suma za kúpu.

Sanmay Ved je IT odborník a vedel, že ide o chybu a svoje konanie konzultoval s bezpečnostným tímom spoločnosti Google, pričom je všeobecne známe, že Google finančne odmení každého, kto zistí závažný bezpečnostný problém v ich službách.

Stalo sa tak aj v tomto prípade a Sanmay Ved všetky prostriedky okamžite venoval na charitu.

„Nezáleží mi na peniazoch. Nikdy to nebolo o peniazoch. Chcem ísť príkladom ľudom a ukázať im, že hľadanie chýb nie je vždy o peniazoch.“ povedal Sanmay Ved pre server businessinsider.com.

Hneď ako sa Google dozvedel, že Sanmay daroval odmenu na charitu, sumu zdvojnásobil. Peniaze poputujú indickej nadácii pre vzdelávanie zameranej na chudobné slumy. Aj keď dotyční odmietli zverejniť konkrétne číslo, naznačili, že išlo o sumu presahujúcu viac ako 10 000 dolárov.