Úvod Zaujímavosti FOTO Tieto rukavice dokážu previesť znakovú reč do hovorenej

FOTO Tieto rukavice dokážu previesť znakovú reč do hovorenej

4

S rýchlym vývojom technológií vzniká okrem produktov určených pre zábavu aj množstvo tých, ktoré nám dokážu uľahčiť každodenný život. To sa týka aj zariadení, ktoré sú určené pre tých z nás, ktorí sa museli naučiť žiť s rozličnými hendikepmi.

O jedno z týchto zariadení sa pričinila aj Saudská dizajnérka Hadeel Ayoubová, ktorá pracuje na rukavici, ktorá by mala pomôcť komunikácii hluchonemých a tých, ktorí znakovú reč neovládajú. Dokáže totiž previesť znakovú reč na písaný text alebo hovorené slovo.

Znakový jazyk alebo medzinárodný znakový systém už má za sebou dlhú evolúciu od súboru znakov Gestuno až po pidžin, ktorý je medzinárodne uznávaným dorozumievacím jazykom. Dizajnérka Ayoubová ho teraz zdokonalila pre potreby súčasnej doby tak, že vyvinula rukavicu, ktorá dokáže rozpoznať pohyby ruky pomocou piatich pružných senzorov na prstoch, ktoré snímajú ich presnú polohu. Do textílie rukavice je vpletený akcelerometer, ktorý meria každý pohyb prsta a ich smer.

rukavica_titulka

Táto takzvaná inteligentná rukavica tak pôsobí ako náhrada za službu Google Translate. Búra komunikačné bariéry medzi sluchovo postihnutými a tými, ktorí znakovú reč neovládajú. Ayoubová zostavila už tri naväzujúce prototypy, pričom posledná verzia obsahuje drobný čip, ktorý znaky prepisuje na text a vzápätí aj na hovorené slovo.

„Akonáhle do rukavice zvládnem zapracovať aj Wi-Fi, bude použiteľná naozaj pre každého. Preklad bude vďaka internetovému pripojeniu skutočne univerzálny a nebude vôbec záležať na tom, z akej zeme kto pochádza,“ načrtla svoje ďalšie ciele Hadeel Ayoubová. Dizajnérku už oslovilo niekoľko firiem, ktoré prejavili záujem o patentovanú výrobu. Cena prototypu by sa mala pohybovať okolo 390 dolárov, čo je v prepočte približne 343 EUR.

Všetky fotografie z procesu výroby a video, ktoré rukavicu predstavuje si môžete prezrieť na blogu Hadeel Ayoubovej