Úvod Zaujímavosti Prvý 5G test v reálnom prostredí dosiahol rýchlosť sťahovania 3,6 Gbps

Prvý 5G test v reálnom prostredí dosiahol rýchlosť sťahovania 3,6 Gbps

23
Ilustračný obrázok (zdroj: businesskorea.co.kr)

Aj keď je komerčný štart mobilných sietí piatej generácie odhadovaný až na rok 2020, vývoj technológií už teraz beží na plné obrátky. Spoločnosť Huawei a japonský operátor majú dokonca za sebou vôbec prvú testovaciu prevádzku, ktorá sa uskutočnila priamo v teréne.

Počas testu použili frekvenčné pásmo pod 6 GHz, pričom dosiahli maximálny download 3,6 Gbps; teoretická rýchlosť je podľa ITU 50 Gbps. V porovnaní so súčasnými 4G sieťami (375 Mbps – Telekom) ide teda o neporovnateľné zlepšenie, ktoré dokáže za použitia kompatibilného mobilného zariadenia zabezpečiť nadštandardný prenos dát.

Iné 5G testy, realizované Nokiou a Samsungom, využívali pásma, ktoré by vyžadovali kompletne novú infraštruktúru,“ informuje PhoneArena.

Ako uvádza web BGR, fínsky telekomunikačný skaut síce dosiahol rýchlosť sťahovania až 10 Gbps, no pri frekvencii 73 GHz. Juhokórejský gigant má zase na konte 7,5 Gbps pri 28 GHz.

5G kapacity sú určené predovšetkým na bezproblémové zvládnutie prevádzky takzvaného internetu vecí (Internet of Things; IoT), kde spotrebitelia pripoja k dátovej diaľnici takmer všetko, čo okolo nich poháňa elektrická energia.

Prvýkrát na svete sa podarilo uspieť s tak veľkým viac-používateľským environmentálnym testom, čo je nesmierne dôležitý míľnik. Je to veľmi povzbudzujúce, nakoľko priemysel pracuje na komercializácii 5G, ktorú chce stihnúť do roku 2020. Tím Huawei a DOCOMO na to vynaložili obrovské množstvo úsilia. Chcem, aby sme sa pri ďalšej fáze testu v Japonsku posunuli ešte ďalej,“ uviedol Takehiro Nakamura, vysoko postavený manažér japonského operátora.

Hoci si na 5G ešte necelých päť rokov musíme počkať, americký operátor Verizone nedávno naznačil, že časť komerčnej prevádzky začne zapúšťať korene už počas roka 2017. V podobnom období preto očakávame aj príchod smartfónov s integrovanou podporou na využívanie týchto modernizovaných mobilných sietí novej generácie.