Úvod Operátori 4ka 4ka má priniesť 4GB dát za 4€. Schyľuje sa na Slovensku konečne...

4ka má priniesť 4GB dát za 4€. Schyľuje sa na Slovensku konečne k dátovej revolúcii?

24

Dnes sme vám priniesli zaujímavé informácie o tom, že na slovenský trh mieri štvrtý operátor, ktorý si ako svoj názov zvolil neoriginálny názov „4ka.“ Nový operátor vznikol spojením technologicky vyspelej spoločnosti SWAN a Slovenskej pošty, ktorá disponuje približne 1500 predajnými miestami po celom Slovensku. Je to teda perfektný zväzok, ktorý partneri oficiálne oznámia už zajtra, teda 4. októbra.

Jednou z najomieľanejších tém ohľadom príchodu nového operátora na slovenský trh je ponuka dátového balíčka, resp. internetu v mobile. SWAN je známy svojím 100GB dátovým 4G balíčkom, ktorý predáva za 5€ mesačne. Je to ponuka, ktorej by sme konkurenciu hľadali ťažko aj v zahraničí. Prinesie niečo podobne lákavé aj do serióznejšieho prístupu k tomu, že je operátor? 4ka musí počítať s tým, že väčšina ľudí zatiaľ stále nemá prístup k 4G LTE internetu, či už kvôli pokrytiu alebo nekompatibilnému zariadeniu, a tak sa musí spoľahnúť aj na národný roaming, ktorý mu poskytne Telekom. Ten je podstatne drahší, než jeho vlastné antény, ktorými 4G signálom pokrýva už viac ako 40% slovenskej populácie.

100GB nečakajte, stále však môže ísť o nadštandard

Aj preto sa nedá očakávať, že sa slovenský zákazník dočká 100GB internetu za 4€. Namiesto toho sa začalo špekulovať o tom, že po 4 centoch za minútu hovoru, SMS správu a 1 megabajt prenesených dát, príde aj dátový balíček s rovnakým číslom v cene. Akurát tentokrát by sa malo jednať o 4€ za rovné 4GB dát. To vôbec nie je zlé, hlavne pre tých, ktorí stále fičia na predplatenkách.

Ak sa táto špekulácia skutočne preukáže ako pravdivá, na rukách budeme mať poriadny súboj medzi zvyšnými tromi operátormi. Nie je jasné, či majú na takúto ponuku pripravenú odpoveď, no možné to samozrejme je. Všetci traja, teda Orange, Telekom aj O2, majú k dispozícii technologické riešenia a veríme, že aj dostatočnú rezervu pre poskytnutie vyššieho dátového balíčka.

4ka ako spúšťač bitky o najvýhodnejšie dáta?

Či už to bude tak či onak, pre slovenského zákazníka to znamená výborné správy. Na trh prichádza nový, technologicky dravý operátor, ktorý spojil sily so spoločnosťou, ktorá má pobočku asi na každom rohu. Na papieri sa jedná o vysnívaný vzťah, o ktorého úspechu, alebo neúspechu rozhodnú len a len ľudia.

Čo by ste povedali na 4GB dát za 4€ na predplatenkách? Vedeli by ste si predstaviť takúto službu?