iPhone 6s
Vo všeobecnosti je známe, že produkty spoločnosti Apple zrovna nepatria medzi tie najlacnejšie. To platí rovnako aj pri novom iPhone 6S, kde cena 64 GB verzie začína na sume 750 dolárov. Aké sú však náklady na výrobu?

Finančná analytická spoločnosť Merrill Lynch a jej odborníci sa pozreli na cenu komponentov a dospeli k zaujímavej výrobnej cene.

Nový iPhone 6S je vyrobený z kvalitnejšieho hliníka, má výkonnejšie komponenty, lepší fotoaparát, viac RAM alebo viac-menej unikátny displej s technológiou 3D Touch.

Napríklad, 14 nm Apple A9 procesor stojí 25 dolárov, 64 GB interné úložisko približne 20 dolárov, sieťová konektivita spolu s LTE čipom 36 dolárov, 22 dolárov stáli senzory aj spolu so snímačom odtlačkov prstov, kabeláž s unibody konštrukciou zase 33 dolárov.

Veľké peniaze nestáli Apple ani fotoaparáty a displej, celková suma nákladov sa zastavila na čísle 234 dolárov aj spolu s nákladmi na vývoj, výskum a distribúciu, ktoré však tvoria len pár percent z celkových nákladov.

snímka372

Apple má na novom iPhone 6S, ako aj ďalších produktoch teda poriadnu maržu a nemôžeme sa čudovať, že Apple patrí medzi najziskovejšie spoločnosti sveta.

Ide tak o presne opačnú politiku ako napríklad v spoločnosti Xiaomi, ktorá má z predaja smartfónov len minimálny zisk a niektoré jej zariadenia sa predávajú za cenu, ktorá je nižšia ako náklady Apple na výrobu iPhone 6S.

NEPREHLIADNITESpoločnosť Xiaomi – minulosť, súčasnosť a budúcnosť